hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nehezen követi, ki van home office-ban, távmunkán, szabadságon, és hányan betegek? Van megoldás!

  • BrandContent

Távmunka már régóta létezik, a home office viszont igazából a koronavírus-járvány miatti korlátozások révén került a köztudatba. Munkáltató legyen a talpán, aki el tud igazodni abban, hogy a távollévő munkavállalói közül ki hadra fogható, azaz dolgozik otthon vagy egy távoli munkahelyen, és ki az, aki a jól megérdemelt szabadságát tölti, illetve beteg. Ebben segít egy, a távollétek követésére alkalmas, webes önkiszolgáló szoftver.

Idestova már két évtizede annak, hogy Magyarországon is kezdett elterjedni az a gyakorlat, miszerint a dolgozóknak már nem feltétlenül kötelező megjelenniük a munkahelyükön, feladataikat azon kívül is elvégezhetik, akár otthon, akár máshol. A távmunka szabályozásával kapcsolatban az Európai Unió (EU) 2002-ben fogalmazott meg egy irányelvet, amely alapján készült keretmegállapodást az uniós szinten működő munkaadói és szakszervezeti szövetségek írták alá. A keretmegállapodás rendelkezéseit aztán a magyar parlament betette a Munka törvénykönyvébe (Mt), azt követően, hogy Magyarország 2004. május 1-jén csatlakozott az EU-hoz.

Az Mt szerint távmunka a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet számítástechnikai eszközökkel végeznek és eredményét elektronikusan továbbítják. A távmunka jellemzői:

•       a munkáltató biztosítja, hogy a munkavállaló a telephelyére beléphessen (más munkavállalókkal kapcsolatot tartson),

•       eltérő megállapodás hiányában a munkavállaló munkarendje kötetlen,

•       a távmunka végzésre is kiterjednek a

•       tűzvédelmi,

•       vagyonvédelmi,

•       balesetvédelmi,

•       információbiztonsági,

•       GDPR (személyes adatok védelmére vonatkozó) szabályok,

•       önkéntes jellegű (tehát nem kötelező, hanem választható),

•       határozott vagy határozatlan időre is megköthető.

Egyesek a távmunkát hajlamosak összekeverni a home office-szal, annak szinonimájaként, illetve egyik válfajaként emlegetik. Pedig másról van szó. E különbségekkel már csak azért is érdemes tisztában lenni, mert ugyan home office már egy ideje létezik a cégeknél, az igazából a 2020 márciusában kirobbant koronavírus-járvány miatt vált mindennapos gyakorlattá, amikor – különösen a globális veszélyhelyzet elrendelése utáni hetekben – egészségügyi megfontolásokból a „fél ország” dolgozott otthonról.

„Lényeges eltérés a távmunkához képest, hogy a home office-ra vonatkozó megállapodás a munkáltató és a munkavállaló között nem a Munka törvénykönyve alapján jön létre, arról a feleknek külön kell megegyezniük” – mutat rá Lencsés Sándor, a humáninformatikai szoftverfejlesztéssel foglalkozó L-SOFT Zrt. vezérigazgatója. Szerinte ebben az esetben is célszerű rögzíteni a munkaszerződésben a telephelytől eltérő munkavégzés helyszínét. Az igénylés és jóváhagyás folyamata jellemzően valamilyen, a belső szabályozásban meghatározott módon igényelhető és egy elbírálási folyamaton megy keresztül.

Mi a különbség a szabadság, a home office és az egyéb távollétek között?

•       Szabadság: a szabadságok kiadása munkáltatói kötelezettség. A szabadság mértékét és a kiadás szabályait a Munka törvénykönyve pontosan meghatározza.

•       Home office: nem kötelezettség, csak lehetőség. Munkáltatói elvárások szabályozzák a használatát, melyek során heti, havi, éves maximumokat lehet meghatározni.

•       Egyéb távollétek: semmilyen korlátozás nincs az igénylésre vonatkozóan. Munkáltatói döntés, hogy milyen távollétek igénylését teszi elérhetővé a munkavállalók számára. Ilyenek lehetnek: kiküldetés, fizetett iskolai távollét, nem fizetett távollét, tanulmányi szabadság, apanap, orvosi igazolás nélküli betegség miatti távollét stb.

A home office tervezése és jóváhagyása

A home office-t eltérő rendszerességgel, ad-hoc jelleggel is igénybe vehetik a dolgozók. És ebből fakad egy újabb tennivaló: vajon hogyan tudja a munkáltató átlátni, hogy éppen ki dolgozik otthonról, ki esetleg távoli munkahelyről, ki van szabadságon és ki betegállományban? „Ezek egy felületen történő megjelenítése a munkavégzés szempontjából mind a munkavállalók, mind a feletteseik számára hasznos” – véli Hajnal Gábor, az L-SOFT Zrt. projektvezetője.

A vezetőnek azért, hogy egy-egy szabadság vagy távollét engedélyezéséhez tudja, az adott munkaterületen, adott napokon kik fognak dolgozni. Így lehet biztosítani ugyanis az elvárt minimum létszámszükségletet a napi feladatok elvégzéséhez. A munkavállalóknak meg azért fontos egy ilyen információs felület, hogy egyszerűbben el tudják dönteni, mely napokra kérhetnek szabadságot vagy egyéb távollétet. Például egy személyes meeting megszervezéséhez is hasznos lehet, ha a vezető látja, hogy a résztvevők közül ki van távol aznap, illetve ki nincs jelen személyesen az irodában.

Akár mobiltelefonról, akár tabletről

Az L-SOFT által kifejlesztett Önkiszolgáló HR felületen elérhető TÁVOLLÉTeim modul nemcsak szabadságtervezésre használható, hanem a munkavállalók ugyanitt tudják a home office, valamint az egyéb távollét iránti igényeiket rögzíteni. Ráadásul ebben a rendszerben a home office-t és a távollétet mobiltelefonon vagy tableten is meg lehet tervezni.

Ugyanakkor a rendszerben arra is van lehetőség, hogy a munkáltató a home office-napokkal kapcsolatban egy szabályrendszert alakítson ki. Ezeket a home office-keretszabályokat előre meghatározott időszakokra lehet definiálni. Így például szabályozható az, hogy adott időszakban maximum mennyi napot lehet home office-ban tölteni heti, havi és éves szinten. Ezeket az előírásokat a rendszer képes ellenőrizni is, és hibás home office-tervezés esetén figyelmezteti is a felhasználót.

A home office-igények állapota, hasonlóan a szabadságokéhoz, lehet készre jelentett, jóváhagyott, elutasított vagy jóváhagyás-visszavonásra várakozó, hiszen ezek az igények is átesnek egy vezetői okézáson. A felettes a tervezett home office-igényekről e-mail-ben szerez tudomást, a munkavállaló pedig ugyanezen a csatornán értesül arról, hogy a vezető hogyan bírálta el a kérelmét.

Arra is képes a rendszer, hogy jelezze, ha a home office-ra és egyéb távollétre vagy szabadságra vonatkozó igények esetleg ütköznek egymással a vállalat szabályai szerint.

A távollét igénylése és jóváhagyása

A felületen nemcsak a szabadságra és a home office-ra szóló igényeket lehet rögzíteni, hanem az egyéb távollétre vonatkozókat is (ez utóbbiak közé nem tartoznak a betegségek). A felületen igényelhető távollétek körét egy munkaidőcsoportban lehet definiálni, melyben meg kell határozni, hogy mik azok az egyéb távollétek, amelyeket a dolgozó kérvényezhet és azt a felettesének jóvá kell hagyni. Ilyen távollét lehet például – mint azt már említettük – az apanap, kiküldetés, iskola, tanfolyam vagy bármely más távollét, ami az adott cégnél használatos.

A home office és egyéb távolléteket jeleníti meg közös felületen az L-SOFT PIRAMIS TÁVOLLÉTeim rendszere, amelynek több előnye van:

•       egyszerű a kezelőfelület,

•       hatékony az áttervezési lehetőség,

•       a vezetők egy helyen láthatják a beosztottak összes távolléteit,

•       gyorsan be lehet vezetni.

Miért érdemes szoftvert bevezetni a home office tervezéséhez?

•       Megszüntethető a papír alapú vagy Excelben történő nyilvántartás, az egész folyamat könnyen áttekinthetővé válik.

•       Vállalati előírások automatikus ellenőrzése és érvényesítése.

•       Az igénylések, jóváhagyások hatékony folyamatmenedzsmenttel adminisztrálhatók.

•       HR adminisztráció csökkenthető.

•       Térbeli és időbeli akadályok megszűnése.

•       „Employer branding”erősítése.

•       Munkáltató és munkavállaló közötti hatékony értesítési rendszer.

Az oldalon elhelyezett tartalom az L-SOFT Zrt. közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében az Adózóna.hu szerkesztősége nem vett részt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Kft. és katás vállalkozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó szocho maximum

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs