11 találat a(z) Mt cimkére

Rabszolgatörvény – az Mt. január elsejétől hatályos módosításai Cikk

Január 1. napján hatályba lépett a munka törvénykönyve nagy felháborodást kiváltott, „rabszolgatörvény” néven elhíresült módosító rendelkezése, melyben biztosított lehetőségek kihasználása a munkavállalók "kizsigerelését" eredményezné, veszélyeztetve az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételét. Ezt súlyosbítja a 36 hónap elteltével történő elszámolás lehetősége. Vannak azonban követelményei a rendelkezések alkalmazásának, melyek a munkavállaló hozzájárulásán vagy kollektív szerződés előírásán múlnak. Bár egymással nem mellérendeltségi viszonyban álló felekről van szó, a lehetőségeihez képest most mindenkinek még inkább át kell gondolnia, mit ír alá, mihez járul hozzá. A munkaerőhiánnyal küzdő munkahelyeken most kellene kihasználni az alkupozíciót.

Távolléti díj, szabadság: ezek az új szabályok augusztustól Cikk

Az Országgyűlés elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely többek között módosítja a Munka Törvénykönyve távolléti díj számítását. Ennek értelmében távollét (például szabadság) esetén a munkabér nem változik a munkanapok számától és a távollét időtartamától függően. Az új szabályozás 2013. augusztus 1. napján lép hatályba és visszamenőleg nem hatályos, azaz először a 2013. július hónapjára járó munkabérek kiszámításakor alkalmazható. Emellett módosulnak a szabadság kiadásának egyes szabályai is, amelyek részben 2013.augusztus 1-én, illetve 2014. január 1-én lépnek hatályba.

Módosulhatnak a szabadság kiadására vonatkozó szabályok Cikk

A T/11028. számú javaslat pontosítja az általános munkarendben foglalkoztatott munkavállalók szabadságának kiadására vonatkozó szabályokat. A hatályos szabályozástól eltérően választást biztosítana a munkáltatónak arra, hogy az adott naptári évben egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén is az általános szabályok szerint kívánja-e kiadni a munkavállaló számára a szabadságot . Ebben az esetben szabadságot – a beosztás szerinti heti pihenőnap és a munkaszüneti nap kivételével – valamennyi naptári napra ki kellene adni és a napi munkaidő alapján – a beosztás szerinti napi munkaidőtől függetlenül – kellene a szabadságra járó díjazást elszámolni.

Így módosítanák a Munka törvénykönyvét Cikk

Az új Munka törvénykönyvét (Mt) is érintő, „egyes törvényeknek a távolléti díj számításával és a közpénzek szabályozásával összefüggő módosításáról” szóló T/11028. számú törvényjavaslat a jogértelmezési kérdések rendezése érdekében kezdeményezi a távolléti díj számítására vonatkozó szabályok módosítását.

Munkajog szeminárium – 20% kedvezmény az Adózóna előfizetőknek! Cikk

Miért ajánljuk a HVG-Nexon Munkajogi konferenciáját? Mert itt mindent megtudhat az Új Munka törvénykönyve gyakorlati alkalmazásáról a munkáltató szemszögéből, a változások értelmezéséről a törvényalkotó oldaláról, valamint a szolgáltatókat érintő kérdésekről.

Új Munka törvénykönyve: újabb fricska a dolgozóknak Cikk

Az új Mt. hatályba lépésével a közalkalmazottak jogállásáról (Kjt.) szóló törvény is több lényeges elemében módosult. A változások iránya egyértelműen a két jogviszony közelítését jelzi. Megszűnt az a közalkalmazottakat védő garanciális előírás, mely szerint csak a fegyelmi eljárás szabályainak betartásával lehetett őket fegyelmi vétség esetén elmarasztalni. Mi változott még?

Jelentős változásokat hoz az új Mt. egyes cégek gyakorlatában Cikk

Alig néhány hónapja maradt a cégeknek arra, hogy felkészüljenek a Munka Törvénykönyvének új szabályaira. Sok vállalatvezető mostanáig nem szembesült azzal, hogy az új szabályozás egyes elemei jelentősen megváltoztatják majd a munkaviszonyok kezelését. A bevásárlóközpontokban működő vállalkozásoknak például teljesen át kell alakítaniuk az eddigi gyakorlatukat.

Az NGM szerint többen dolgozhatnak legálisan jövőre Cikk

A következő év a foglalkoztatás szempontjából is nehéz év lesz Magyarországon, de továbbra is cél, hogy 2020-ra egymillió új, adózó munkahely jöjjön létre az országban - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Nemcsak végkielégítés jár majd a munkavállalónak, ha kirúgják - módosított tervezet Szakértői Kommentár

Az új Munka Törvénykönyvének (Mt.) tervezete a terminológia bizonyos változtatása mellett több tartalmi újdonságot is magában foglal. A kevés, munkavállalók számára kedvező változás egyike, hogy jogviszony váltáskor amennyiben a munkavállaló nem fogadja el a továbbfoglalkoztatási ajánlatot (Pl.nem akar közalkalmazott lenni) a végkielégítésen kívül a felmondási időre (felmentési idő)járó távolléti díjra is jogosulttá válik.

A jogellenes munkáltatói felmondást támogatja az új Mt. Cikk

Az új Mt.

Van olyan eset, amikor a dolgozó nem kap szabadságot, hiába jár neki Cikk

A Munka Törvénykönyve tervezetében a szabadság mértéke a jelenlegihez képest csökken, a szabadság kiadására vonatkozó szabályok hátrányosan változnak. A Conforg Oktató és Tanácsadó Kft. 2011. szeptember 15. napján rendezett konferenciáján dr. Gyulavári Tamás egyetemi docens erről és elsősorban a jelenleg hatályos szabályozásról tartott előadást és konzultációt. Az előadó részletesen ismertette, hogy milyen esetekben jár szabadság, számos eseti bírósági döntéssel, kollégiumi állásfoglalással illusztrálva.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elveszett nyomdai számla

Bunna Erika

adótanácsadó

Őstermelő szochója

Lepsényi Mária

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close