hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Február 31-ére dátumozta a számláját? Május elsejétől már félmillióra is bírságolhatják!

  • BrandContent
1

Lejárt a türelmi idő a NAV felé, ami a tavaly július 1-jétől kötelezővé tett online adatszolgáltatásra vonatkozott. Május 1-jét követően akár félmillió forint bírságot is kaphat az a vállalkozás, amely hibásan küldi be a számláját.

„Az még hagyján, hogy sokan eltévesztik, melyik hónap 30 napos és melyik 31, de hogy azt sem tudják, február 28 napból áll és csak négyévenként 29-ből?” – fakadt ki az egyik hazai kisvállalkozás könyvelője, meglátva, hogy ügyfele az általa kibocsátott számlát február 31-ére dátumozta.

Nem is gondolnánk, hogy a létező három – 5, 18 és 27 százalékos – áfakulccsal szemben hány fajta szerepelt még azokon a számlákon, amelyeket 2018. július 1-jétől kötelező beküldeni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. A legalább 100 ezer forint áfát tartalmazó, hibás számlákból több mint 1700 érkezett be hozzájuk! Volt, aki 0,027, más 2,7 százalékot számított fel a nettó összegre, de akadt, aki 1415-öt.

Ezek mellett szinte eltörpülnek azok a hibák, amikor egy vállalkozás képtelen jelezni vevői felé az elmaradt számlafizetéseket, vagy túllépi a tavaly még 8 millió, ettől az évtől viszont már 12 millió forintos kisvállalkozói tételes adózói (kata) keretet. Szintén gyakran előfordul, hogy a bankszámlára érkező összegeket nem számlázzák ki időben a vevők felé, illetve az is, hogy a NAV-ellenőrzéshez nem, vagy csak kínkeservesen szedik össze az ellenőrzött időszak bizonylatait.

„A kötelező adatszolgáltatás során a NAV-hoz tavaly júliustól március közepéig beküldött 36 millió számlából nem kevesebb mint 16 millió tartalmazott olyan adatot, amely használhatatlan volt” – ismerteti az első ránézésre megdöbbentő adatot Stygár László, a több mint 125 ezer hazai vállalkozásnak online számlázási megoldásokat biztosító Számlázz.hu alapítója.

A május 1-jei határidő nem véletlen, a munka ünnepén lépnek életbe ugyanis a számlázóprogramok kötelező, valós idejű, elektronikus adatszolgáltatásának új technikai követelményei. A szakmai berkekben NAV 1.1.-ként emlegetett változás a legalább 100 ezer forint áfát tartalmazó – azaz alapesetben nettó 371 ezer forint értékű – számlát kiállító vállalkozásokat érinti. Nekik e számla valamennyi adatát azonnal, online módon kell továbbítaniuk az adóhatóság felé.

Az új rendszer csak kis mértékben érinti a számlázóprogram használóinak napi munkáját – például úgy, hogy a számlán szereplő termékhez kapcsolódó mennyiségi egységet máshogyan kell majd kiválasztaniuk. A megváltozó követelmények inkább a program és a NAV szerverei közötti kommunikáció technikai részére hatnak ki azáltal, hogy egyes adatok értelmezhetőbben és feldolgozhatóbb állapotban kerülnek be a rendszerbe. Az új követelmények – vagyis az 1.1-es verzió – leírása már elérhető a NAV honlapján, amelyek alapján a fejlesztők megkezdhetik a programok módosítását.

Összegyűjtöttük, mi változik május 1-jétől:

●     a korábban választható árfolyam kötelezően elvárt lesz,

●     ugyanígy kötelezően elvárt a korábban opcionális áfa-mérték szerinti összesítő is,

●     pontosabbá válnak a számlán szerepeltethető mennyiségi egységek, úgy mint darab, kilogramm, tonna, kilowattóra, nap, óra, perc, hónap, liter, kilométer, köbméter, méter, folyóméter, karton, doboz,

●     a dátum és időpont típusú értékeket tartalmazó mezőkben nem szerepelhet 2010-01-01-et megelőző dátum és időpont.

Annak a vállalkozónak, aki szeretné elkerülni a bírságokat, érdemes gyorsan megtudnia a számlázóprogramja fejlesztőjétől, hogy van-e bármilyen teendő a szoftverével, frissül-e az újabb követelményeknek megfelelően, és ha igen, mikortól válik elérhetővé az új rendszer. Ez azért lényeges, mert ha a program nem naprakész időben, akkor a NAV rendszere nem fogja befogadni a számlaadatokat, így a vállalkozás szabálysértést kockáztat. Főként azoknak a vállalkozásoknak ajánlott hamar lépni, akik egyedi fejlesztésű programot használnak, nem pedig kész számlázási rendszerből állítják ki a számláikat.

„Akkor sincs még nagy baj, ha a tájékozódás során kiderül, hogy a vállalkozó számlázóprogramja nem lesz képes a május 1-jei változásokat lekövetni. Hiszen a határidőig még van idő számlázóprogramot váltani, nem is sejtenénk, ez milyen rövid időt vesz igénybe” – hangsúlyozza Stygár László.

A Számlázz.hu-t már használó, vagy azt ezután választó vállalkozásoknak a május 1-jei változások kapcsán nincs teendőjük, mivel a cég számlázóprogramja már most is az új követelményeknek megfelelően küldi be ügyfelei számláit a NAV-hoz. 

Méghozzá úgy, hogy:

●     a számlázási fiók és a banki folyószámla integrációja, az úgynevezett autokassza segítségével a díjbekérők automatikusan számlává alakulnak, a kifizetett számlákat pedig a rendszer adminisztrálja (vagyis emberi   beavatkozásra alig van szükség),

●     a kifizetetlen számlákról automatikus fizetési felszólításról szóló e-mailek mennek ki a vevők felé,            

●     a kibocsátott számlák online és azonnal megjelennek az arra alkalmassá tett könyvelési rendszerben,

●     a vevők online, bankkártyával   is kifizethetik a számláikat,

●     a számlázási fiókban megtalálhatók a bejövő (költség-) számlák is,

●     a vállalkozás e-nyugtáit   is e számlázóprogrammal bocsáthatja ki,

●     a kimenő és bejövő számlák ugyancsak automatikusan, NAV-álló módon archiválódnak   a számlázási fiókban, ezért elég ezeket elektronikusan átadni a NAV-nak,

●     a NAV online számlabekötéssel sem kell külön törődnie a vállalkozónak, ennek teendőit a cég elvégzi helyette.

A komolyabb felkészülést már csak azért sem szabad megspórolni, mert az élet nem áll meg a május 1-jei változásoknál. A NAV már most a 2.0-ás verzión dolgozik, amely még a mostaninál is komolyabb fejlesztésekre irányul. Ezek bevezetése 2020. január 1-től várható – hangzott el a számlázóprogramok fejlesztőinek tartott háttértájékoztatón.

Az oldalon elhelyezett tartalom a Számlázz.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében az Adózóna.hu szerkesztősége nem vett részt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Csitta

Tisztelt Cím! A cikkben írja, hogy büntetésekre lehet számítani, ha valamit rosszul töltünk ki vagy elírunk. Sajnos a kitöltendő rovatokban sok helytelen magyarsággal írt szöveggel lehet találkozni és így könnyű hibázni. Például: ,,Forrás aása" ,, Számlakib megjelenó" ,,Mindenítés ÁFA-szám szerint" stb. Üdvözlettel: Tóth István

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Támogatás számvitele és adózása

Nagy Norbert

adószakértő

Nem használt ingatlan – figyelési idő

Nagy Norbert

adószakértő

Nyelvtanfolyam

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs