hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elképzelhető, hogy az EPR-adóalanyok hamarosan helyesbítő számlákat kapnak

  • adozona.hu

A MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) a kiterjesztett gyártói felelősségi díj (EPR) adatszolgáltatásai alapján két bizonylatot állít ki az EPR-díj fizetésére kötelezett vállalkozásoknak, egyet a MOHU-t illető EPR-díjrészéről, egyet pedig az önkormányzatnak járó EPR-díjrész kapcsán, olvasható a Grant Thornton Magyarország oldalán megjelent írásban.

A 2023. III. negyedévi EPR-adatszolgáltatások vonatkozásában a MOHU még az önkormányzatot megillető EPR-díjrészről áfa nélküli számviteli bizonylatot küldött a belföldi adóalanyoknak, és csak a MOHU-t illető összegről állított ki olyan számlát, amelyben 27 százalék áfa is felszámításra került.

Változik az önkormányzatokat megillető EPR-díj áfaszempontú megítélése

2023. IV. negyedévtől azonban a MOHU már mind az önkormányzatot megillető EPR-díjrészről, mind a MOHU-t illető EPR-díjrészről egy-egy 27 százalékos áfát tartalmazó számlát küld a belföldi adóalanyok részére.

A MOHU a számlázással kapcsolatos változásról az alábbiakat tette közzé honlapján 2024. február 21-én:

„A Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Pénzügyminisztérium közös állásfoglalásában tájékoztatta a MOHU Zrt.-t arról, hogy a gyártók által a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-nek fizetendő, de az önkormányzatokat megillető EPR-díj az általános forgalmi adózás tekintetében szolgáltatásnyújtás ellenértékének minősül.

A NAV-PM közös állásfoglalásnak megfelelően a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. a belföldön székhellyel vagy EPR díjfizetési kötelezettséggel érintett telephellyel rendelkező gyártók részére az önkormányzatokat megillető EPR díjról 2024. 02. 01-jétől 27 százalék áfa felszámításával állítja ki a számláit, míg a belföldön székhellyel vagy érintett telephellyel nem rendelkező gyártók – tekintettel arra, hogy esetükben a szolgáltatásnyújtás teljesítési helye az áfatörvény értelmében nem Magyarország – részére kiállított számláink áfát nem tartalmaznak.”


Bár a fentiek alapján ezentúl a teljes EPR-díj áfáját meg kell finanszírozniuk a belföldi gazdálkodóknak, azonban azok számára, akik áfalevonási joggal rendelkeznek, ez csupán likviditási szempontból lehet érdekes. A MOHU számlái alapján ugyanis a belföldi gazdálkodók áfabevallásukban főszabály szerint levonásba helyezhetik az előzetesen felszámított áfa összegét.

A MOHU fenti tájékoztatása azt is egyértelműsíti, hogy a külföldi székhelyű, de Magyarországon EPR-fizetésre kötelezett gazdálkodók részére a MOHU áfa felszámítása nélkül állítja majd ki számláit. A külföldi székhelyű vállalkozásoknak pedig a saját országaik előírásai szerint kell majd eljárniuk a hozzáadott érték adó (továbbiakban: héa) tekintetében. Az Európai Unióban székhellyel rendelkező vállalkozásoknak így a fordított adózás szabályai szerint maguknak kell majd felszámítaniuk a héát a nemzeti előírásaik szerint, illetve ennek megfelelően válhatnak jogosulttá levonásba helyezni az általuk megállapított héa összegét, figyelmeztetnek a Grant Thornton Magyarország szakértői..

Az alapján, hogy a NAV-PM közös állásfoglalása ugyanazon jogszabályi előírásokon alapul, amelyek hatályban voltak 2023. III. negyedévében is, így elképzelhető, hogy az EPR-adóalanyok hamarosan helyesbítő számlákat kapnak majd a MOHU-tól – írják.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Unión belüli jövedelem adózása, árfolyama II.

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Revolut

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink