Áfaváltozások az adócsomagban: fordított adózású építési-szerelési munkák nyilatkozata, adómentes ügyletek, a „túrórudi” áfája

  • dr. Bartha László adójogi szakjogász

Cikkünkben pár általánosforgalmiadó-változást nézünk át részletesen, összehasonlítva a jelenlegi szabályozással, illetve bemutatva a mögöttes szabályozást.

Fordított adózású építés-szerelési munka esetében tett nyilatkozat

Jelen szabályok szerint fordított adózás esetében bármely fél kérheti a másik féltől, hogy nyilatkozzon arról, hogy:

  • belföldön nyilvántartásba vett adóalany legyen; valamint
  • nincs olyan a 2007. évi CXXVII. törvényben (áfatörvény) szabályozott jogállása, amely alapján tőle adó fizetése ne lenne követelhető.

E kérdésben az állami adóhatóság tájékoztatása is kérhető, illetve a „2” adókód a belföldi adószámban általános szabályok szerinti adózó adóalanyra utal.

Az Adózóna 2023. és 2024. évi adóváltozásokkal foglalkozó írásait az évszámra kattintva éri el. Adócsomag 2024: alanyi áfamentességgel kapcsolatos változások, új szabályok című írásunkat itt olvashatja el.

Továbbá fordított adózás alá eső építési-szerelési és egyéb szerelési munka esetében [áfatörvény 142. §. (1) b)], a szolgáltatás igénybevevője előzetesen és írásban köteles nyilatkozni a szolgáltatás nyújtójának arról, hogy az ingatlan létrehozatala, bővítése, átalakítása, egyéb megváltoztatása hatósági engedélyhez vagy hatósághoz történő bejelentéshez kötött. A joggyakorlat alapján a nyilatkozat megléte vagy nem megléte nem befolyásolja a fordított adózás alkalmazhatóságát.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja: a törvényjavaslat a jelenleg hatályos szöveghez képest miként változik, milyen módosítási javaslatok vannak a fogászathoz, betegszállításhoz kapcsolódó adómentes ügyletekben, illetve milyen változások várhatók a 18 százalékos kulcs alá eső termékeknél!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31