Transzferárrendelet: táblázatban összefoglaltuk a változásokat

  • Kiss Péter, okleveles jövedelemadó-szakértő, TruTax Kft.

December végén megjelent az a PM rendelet, amely a transzferár-dokumentáció készítésének szabályait több ponton jelentősen módosítja. Táblázatos formában, határidőkkel, a korábbi szabályozással összehasonlítva összefoglaltuk a legfontosabb változásokat.

2022. december 28-án a Magyar Közlöny 219. számában megjelent a 27/2022. PM rendelet, mely több ponton módosítja a transzferárdokumentáció-készítési kötelezettséggel kapcsolatos rendeletet.

A PM rendelet egyrészt beiktatja a transzferárdokumentáció-készítéssel kapcsolatos adatszolgáltatás részletszabályait. Az adatszolgáltatási kötelezettség bevezetésén kívül módosítja a transzferár-nyilvántartás fogalmának értelmezését (külön nyilvántartásnak minősülnek ezt követően a fő- és az ügyletenkénti helyi dokumentumok).

Már kapható a HVG Adó 2023 különszáma. Digitális változatban is

Ez, a nyári törvényalkotás során bevezetett megemelkedett mulasztási bírságtételekkel együtt olvasva, jelentős szigorítást jelent a jövőben a dokumentációkészítéssel érintett cégek számára. Könnyítés viszont, hogy már a 2022-es év vonatkozásában sem kell dokumentációt készíteni a 100 millió forint piaci értéket el nem érő kapcsolt ügyletek vonatkozásában (korábban az értékhatár 50 millió forint volt).

A PM rendelet főbb módosításait az alábbi táblázatban foglaltuk össze, összehasonlítva azokat a korábbi szabályozással.

Témakör
Korábbi szabály Új szabály Alkalmazás
Definíciók A transzferárrendelet alkalmazása szempontjából releváns fogalmak definiálása. Új fogalmak bevezetése, pl. a karakterizáció kapcsán, a funkcionális elemzés fogalmának pontosítása, pénzügyi mutatószámokhoz kapcsolódó meghatározások. 2022. december 31-étől
A nyilvántartás fogalmának újra definiálása A fő- és a helyi dokumentum egy nyilvántartásnak minősül. Külön nyilvántartásnak minősül a fődokumentum, és ügylettípusonként a helyi dokumentumok. Első alkalommal a 2023-ban kezdődő adóévre vonatkozóan.
Pénzügyi adatok alátámasztása a számviteli adatokkal A nyilvántartás kötelező tartalmi eleme, hogy a transzferár megállapítása során felhasznált pénzügyi adatok hogyan kapcsolódnak az adózó beszámolójában foglalt adatokhoz. Az összefüggéseket mélyebb szintű elemzéssel kell bemutatni (pl. főkönyvi számla, költséghely, költségviselő, profitcentrum, munkaszám). Első alkalommal a 2023-ban kezdődő adóévre vonatkozóan.
Az összevonás feltételei Meghatározott esetekben az ellenőrzött ügyleteket összevontan is lehetett kezelni a dokumentáció összeállítása során. Meghatározták az ügyletek összevonhatóságának vizsgálata során figyelembe veendő szempontokat. Első alkalommal a 2023-ban kezdődő adóévre vonatkozóan.
Összevonás alól kizárt ügyletek Egymással szorosan összefüggő, de ellentétes irányú ügyletek összevonhatóságának kizárása (pl. beszerzés és a beszerzett anyagokból gyártott termékek értékesítése, a ráfordításokat érintő ügylet és az elsősorban bevételeket érintő ügylet). Első alkalommal a 2023-ban kezdődő adóévre vonatkozóan.
Nyilvántartás-készítési kötelezettség értékhatára A kapcsolt vállalkozások azon ügyleteit nem kell dokumentálni, melyek esetében a szerződés alapján történő teljesítések értéke az adóévben szokásos piaci áron a nettó 50 millió forintot nem haladja meg. Az 50 millió forintos értékhatár 100 millió forintra emelkedett. Első alkalommal a 2022-ben kezdődő adóévre vonatkozóan
Adatszolgáltatási kötelezettség bevezetése a társaságiadó-bevallásban A tao-bevallás részeként a transzferár-nyilvántartás minden lényeges eleméről adatot kell szolgáltatni (pl. ügylet megnevezése, a kapcsolt fél adatai, szokásospiaciár-megállapítási módszer megnevezése, ügyleti érték és adóalap-korrekció előjelhelyes összege, ügylet során alkalmazott mutatószámok, transzferárral és szokásos piaci értékkel/tartománnyal kapcsolatos információk).

Fontos, hogy az adatszolgáltatás (csökkentett adattartalommal) kiterjed olyan ügyletekre is, melyeket a transzferárrendelet alapján nem kell dokumentálni (pl. a magánszeméllyel nem egyéni vállalkozóként kötött szerződés, költség-átterhelés).
Első alkalommal a 2022. december 31-ét követően benyújtott bevallás vonatkozásában.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkába járási költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Közalapítvány nonprofit kft.-t hoz létre

Pölöskei Pálné

adószakértő

Rekultiváció (?) elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs