A nap kérdése: milyen EPR-kódokat használjunk?

  • adozona.hu
2

Olvasónk külföldről behozott alapanyagok csomagolásának, illetve belföldi beszerzésű csomagolóanyagoknak az EPR-kódjairól tett fel kérdéseket az Adózóna oldalán, Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolta meg azokat.

A kérdés részletesen így hangzik:
1. Külföldről behozott alapanyag csomagolásnak az alábbiak szerint állapítottam meg az EPR-kódját. Például: zsugorfólia esetében (lebontáskor hulladékká válik) 51 04 20 1 8, kartondoboz esetében (felhasználjuk csomagolásra értékesítéskor) 11 20 20 1 8.
2. Belföldi beszerzésű csomagolóanyag (például zsugorfólia esetében a becsomagolt termék értékesítésekor 11 04 20 1 3).
3. Külföldről behozott áru nem kerül újra csomagolásra (külföldi gyárból a fuvarozó a vevőhöz viszi a terméket), például kartondobozba van csomagolva 11 20 10 1 7.

Kérném a segítségét, hogy a fenti példák alapján helyesen állapítottam-e meg a EPR kódokat!

Tartson velünk az „EPR-kötelezettség: közeledik az első bevallás” című webináriumunkon!

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

1.
Mind a kartondoboz, mind a zsugorfólia esetében valóban saját célú felhasználásnak minősül a külföldi előállítású csomagolás végleges elválasztása a terméktől, így amennyiben külföldről vásárolt alapanyag csomagolását bontják le, helyes utolsó számjegyként a 8-as mindkét csomagolás esetében, illetve hetedik számjegyként a kollektív teljesítést jelölő 1-es kód is rendben van.

Zsugorfólia
Csomagolási hulladékként helyes az 51-es kód, és amennyiben a zsugorfólia alapanyaga kissűrűségű polietilén (LDPE), akkor 04-es kód is. Feltehetően a zsugorfóliát valóban gyűjtő- vagy szállítási csomagolásnak használják, ekkor helyes a 20-as kód is. Ha mégsem gyűjtő- vagy szállítási csomagolás, akkor ezt felül kell vizsgálni.

Kartondoboz
A kartondoboz tekintetében az alábbiakat kell figyelembe venni. Amikor a külföldről beszerezett áruk csomagolását lebontják, akkor a jogszabály 17. § (3) bekezdése alapján saját célú felhasználásként keletkezik kötelezettségük. Amikor pedig ebből a dobozból csomagolást hoznak létre, akkor ennek a tekintetében is keletkezik EPR-kötelezettségük, első belföldi forgalomba hozatal jogcímén.

Részben megoldás lehet erre az anomáliára a rendelet június 29-én kihirdetett módosításában szereplő új rendelkezés, amely kiegészítette a forgócsomagolásokra vonatkozó szabályokat. Az új 22/C § szerint „Nem kell a kiterjesztett gyártói felelősségi díjat megfizetni – az újrahasználható csomagolószerből első alkalommal létrehozott csomagolás belföldi forgalomba hozatala kivételével – az újrahasználható csomagolószerből létrehozott csomagolás forgalomba hozatala esetén, ha a csomagolás létrehozására felhasznált újrahasználható csomagolószer az országos hulladékgazdálkodási hatóság újrahasználható csomagolószerek nyilvántartásába felvételre került.”.

Azaz abban az esetben, hogyha olyan forgócsomagolást használnának, amelyre a lebontáskor saját célú felhasználásként egyszer már megfizették az EPR-díjat, azt a továbbiakban az új csomagolás létrehozásakor már nem kell. Ugyanakkor ez a kitétel csak a hatóság által nyilvántartásba vetetett forgó csomagolásokra vonatkozik. A hatóság pedig csak a valóban „újrahasználható csomagolószereket” veheti fel a nyilvántartásba, amely fogalommeghatározás egyik fontos eleme, hogy azt direkt úgy tervezték, hogy alkalmas csomagolásként történő többszöri felhasználásra. Véleményem szerint abban az esetben, ha a többféle eladótól, össze-vissza (méret, anyag, kialakítás tekintetében) papírdobozban beérkező termékekről lebontott csomagolást szeretnék esetlegesen újrafelhasználni, az nem teljesíti a 22/C § feltételeit, csak ha kifejezetten erre kialakított, nyilvántartásba vételre kért és engedélyezett „fix” papírdobozokban forgatnak árukat.

Tehát így kétszer is meg kell határozni a kartondoboz kódját. Mind a lebontáskor (mivel nem válik hulladékká), mind pedig amikor csomagolást képeznek belőle, megfelelő a 11-es (csomagolás) kód.

Harmadik és negyedik számjegyként a 20-as akkor megfelelő, ha a kartondoboz anyaga hullámpapírlemez (PAP).

Ötödik és hatodik számjegyként a 20-as akkor megfelelő, ha a kartondobozt gyűjtő- vagy szállítási csomagolásnak használják.

2.
A 11-es kód mint csomagolás helyes, és amennyiben a zsugorfólia alapanyaga kissűrűségű polietilén (LDPE), akkor 04-es kód is. Feltehetően a zsugorfóliát valóban gyűjtő- vagy szállítási csomagolásnak használják, ekkor helyes a 20-as kód is. A 7. számjegyként a kollektív teljesítést jelölő 1-es kód is rendben van, és a belföldi előállítású csomagolást jelölő 3-as kód is helyes.

3.
Ha jól értjük, hogy nem a vevőnél keletkezik a kötelezettség a csomagolás lebontásakor, hanem például egy nagykereskedés változatlan csomagolásban értékesíti a külföldről beszerzett terméket, és így első belföldi értékesítés jogcímén keletkezik nála a kötelezettség, akkor helyes első két számjegyként a 11-es kód.

Harmadik és negyedik számjegyként a 20-as akkor megfelelő, ha a kartondoboz anyaga hullámpapírlemez (PAP).

Ötödik és hatodik számjegyként a 10-es akkor megfelelő, ha a kartondobozt fogyasztói csomagolásnak használják.

Hetedik számjegyként a kollektív teljesítést jelölő 1-es kód helyes.
Utolsó számjegyként helyes a 7-es, mint külföldről behozott csomagolást jelölő kód.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
Adózóna

Tisztelt Olvasónk!

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentárban tegye fel, hanem használja az oldalunk fejlécében található kérdés-válasz funkciónál a Kérdést teszek fel ablakot. Ha még nem előfizetőnk, akkor próba-előfizetéssel tud egy alkalommal kérdést feltenni, ami nem jár együtt előfizetési kötelezettséggel, ha már előfizetőnk, akkor üdvözöljük köreinkben. Kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. Portálunk működési szabályai szerint kérdését így tudjuk szakértőnknek továbbítani, és megválaszoltatni. Megértését köszönjük, várjuk kérdését!

Üdvözlettel: az Adózóna szerkesztősége

K Helga

A 80/2023 km.r. 1.mellékletében a KF-kód 1-2 karakter meghatározásánál :
külföldről érkező áru lebontott csomagolásából amit újracsomagolásra felhasználunk, azt értelemszerűen a 11…kóddal kezdenénk,
de a LEBONTOTT ÉS HULLADÉKBA KERÜLŐ MŰANYAG PÁNTSZALAG ÉS SZTRECCSFÓLIA szerintünk 51….kóddal kezdődne

A 2.sz.mellékletben viszont ezzel a KF-kód kezdettel nem találunk díjkódot.
Lehetséges, hogy ezt nem kell az EPR keretében jelenteni, vagy csak 0 Ft EPR-díja lesz, mert ennek az elszállításáért fizetünk a szerződés szerint?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vadászkutya könyvelése vadásztársaságnál

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Egyéni vállalkozás bevétele

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5