hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Táppénz, csed, gyed összege katásként 2022-ben

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Decemberben a szociális hozzájárulási adó csökkentésével egyetemben megszavazta a parlament azt a módosítást is, hogy mennyit jelent, mennyit ér az egyes ellátásoknál, ha valaki 2022. január 1-jétől havi 50 ezer, vagy éppen 75 ezer forint katát (kisadózó vállalkozások tételes adója) fizet.

Az a katás egyéni vagy társas vállalkozó, aki havi 25 ezer forintot fizet, mert mellette van legalább 36 órát elérő munkaviszonya, nem biztosított, így az ő esetében ellátási alapról sem beszélhetünk, vagyis táppénzre, csedre, gyedre sem jogosult. Cikkünkben azt vesszük számba, hogy milyen összegű táppénzre, csedre, gyedre jogosult az a személy, aki havi 50 ezer, illetve 75 ezer forint tételes adót fizet 2022-ben.

A főállású kisadózó e jogállásának időtartama alatt biztosítottnak minősül, a Tbj.-ben és a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvényben meghatározott valamennyi ellátásra jogosultságot szerezhet, ezen ellátások számításának alapja havi 108 ezer forint, magasabb összegű tételes adó fizetése esetén 179 ezer forint (2012. évi CXLVII. törvény 10. paragrafusának (1) bekezdése).

Nézzük meg azt az esetet, ha a várandós kismama őszre várja a gyermekét, októberben születik meg a baba. Vállalkozása már több éve működik, eddig 50 ezer forintot fizetett havi szinten, és most szeretne átváltani a 75 ezer forint tételes adó megfizetésére. Folyamatos jogviszonya van több éve, így táppénz esetében 60 százalékos mértékre jogosult, és akár a várandóssága végéig táppénzen tudna lenni. Mivel azonban ez nem indokolt, így csak az utolsó hónapban szeretne táppénzre menni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben levezetjük, hogy az egyes katafizetési tételeknél hogyan alakul a táppénz, a csecsemőgondozási díj, valamint a gyermekgondozási díj összege!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózás külföldi munkaviszony mellett

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Családi kedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Repoharak helyes pénzügyi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs