hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tb-járulék: mutatjuk a január 1-jétől hatályba lépő változásokat

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász
1

A családi gazdaságokról szóló törvény 2021. január 1-jétől módosítja a szociális hozzájárulási adó-, és a társadalombiztosítási járulékfizetés szabályait is. Az alábbi cikkben összefoglaljuk, hogy milyen változások lesznek a fenti szabály kapcsán a társadalombiztosítási járulék alapjában, a biztosított őstermelők járulékfizetésében, a járulékkedvezménynél, továbbá röviden ismertetjük a veszélyhelyzet alatt a biztosítási jogviszony megszakítása kapcsán alkalmazandó szabályt is.

1. Változás a járulékalapot képező jövedelemnél

Két változással kell számolnunk a járulékalapnál.

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) szerinti munkaviszonyban a társadalombiztosítási járulék alapja legalább a minimálbér 30 százaléka. Nem kell ezt a minimális alapot alkalmazni, ha a munkaviszonyban álló gyermekgondozási díjban, gyermekek otthongondozási díjában, örökbefogadói díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesül. Ez a felsorolás nem tartalmazza azonban a csecsemőgondozási díjat, aminek valószínűleg az volt az oka, hogy nem lehet csecsemőgondozási díj alatt Tbj. szerinti munkaviszonyban dolgozni. Ám áttekintve a jogszabály pontos szövegét azt tapasztaljuk, hogy az nem a munkaviszony alatti keresőtevékenységnél írta elő a mentességet.

Olvassa el az Adózóna „Őstermelés és egyéni vállalkozás 2021-től”, „Csiszolgatott az egészségügyi jogviszony szabályain a kormány” és a „Őstermelők, családi gazdaságok: új év, új törvény – mutatjuk a részleteket” című írásait is!

Ez a hiányosság azonban gondot okozott a gyakorlatban, ugyanis előírták a munkáltatóknak, hogy a csecsemőgondozási díjban részesülő munkavállalóik kapcsán legalább a minimálbér 30 százalékából fizessék meg a társadalombiztosítási járulékot. Ezt a problémát oldja meg, hogy kiegészül a Tbj. fenti felsorolása a csecsemőgondozási díjjal azzal, hogy ugyan ez a szabály 2021. január 1-jén lép hatályba, de alkalmazni visszamenőleg kell, 2020. július 1-jétől.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja mi a második változás a járulékalapot képező jövedelemnél, a biztosított őstermelők estében milyen módosítások lesznek, illetve milyen pontosítások találhatók a családi járulékkedvezmény, a tanulószerződések és a lakás- és babatámogatások kapcsán a jogszabályban!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Kiváló cikk. Tehát a jogalkotó két fontos hibát vétett, ami korrigáltak, visszamenőlegese:

- a CSED kihagyása az alsó járulékminimum alól mentességből,
- az álláskeresési ellátások családi kedvezménnyel való összefüggése.

Emellett az őstermelők eddig 20 éves szolgálati idővel létrejött járulékmentessége a múlté lett.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Táppénzre való jogosultság lejárta

Széles Imre

tb-szakértő

Lakásbérleti szerződés

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs