hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Őstermelés és egyéni vállalkozás 2021-től

  • adozona.hu
3

Jövő januártól megváltoznak az őstermelők státuszára, adózására vonatkozó szabályok. Gyakran előfordul, hogy az őstermelő mezőgazdasági tevékenysége mellett egyéni vállalkozóként is működik. Aki eddig egyéni vállalkozóként gépeket adott bérbe, az továbbra is megtarthatja a vállalkozását? Illetve mit jelent, hogy az őstermelésből származó bevétel 25 százalékáig kiegészítő tevékenységet folytathat? – kérdezte olvasónk. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

A családi gazdaságokról szóló törvény szerint a mezőgazdasági őstermelő kiegészítő tevékenységet is folytathat, amennyiben a kiegészítő tevékenységből származó bevétele a teljes bevétel 25 százalékát nem haladja meg (ha 100 egység a bevétel, akkor ebből 25 egység lehet a kiegészítő tevékenység bevétele és ebben az esetben a teljes bevételre az őstermelőkre vonatkozó jövedelemszámítási szabályokat lehet alkalmazni).

A kiegészítő tevékenységnek a földforgalmi törvény szerinti kiegészítő tevékenység minősül, mely szerint kiegészítő tevékenység

– a falusi és agroturizmus,
– a kézművesipari tevékenység,
– a fűrészáru-feldolgozás,
– a takarmány-előállítás,
–  a mezőgazdasági termékből élelmiszer előállítása,
–  a dohányfeldolgozás,
–  a bioüzemanyag-előállítás,
– a mező-, erdőgazdasági tevékenység során keletkezett melléktermékek, növényi és állati eredetű hulladék hasznosítása, nem élelmiszercélú feldolgozása, illetve
– az ezekből a termékekből keletkezett termékek közvetlen termelői értékesítése, mezőgazdasági szolgáltatás, valamint
– a mezőgazdasági üzemhez tartozó termelési tényezők hasznosítása, értékesítése.

Rendelje meg most 15% kiadói kedvezménnyel az Adó 2021 különszámot!
Megjelent a HVG szokásos Adó különszáma, ezúttal 11 adótörvénnyel, bennük kiemelve a 2020-as évközi, a 2021. január 1-jei, illetve az azt követő változásokkal. A kommentárokat – amelyek részletezik a helyi adó, az illetékek és a számvitel módosításait is – Andersen Consulting adótanácsadó cég munkatársainak és más adószakértőknek a közreműködésével ismertetjük.

Ha a kiegészítő tevékenységből származó éves bevétel meghaladja a teljes őstermelői tevékenységből származó éves bevétele negyedét, akkor a kiegészítő tevékenység teljes bevétele nem minősül őstermelői tevékenységből származó bevételnek, és mezőgazdasági őstermelőként nem lehet kiegészítő tevékenységet folytatni.

A gépek bérbeadása nincs felsorolva a kiegészítő tevékenységek között. Egyéni vállalkozás formájában végezhető tevékenység a gépbérbeadás. Emellett lehetséges őstermelőként is tevékenykedni. Ha a magánszemély őstermelő is szeretne lenni, akkor az egyéni vállalkozásból töröltetni kell 2021-től az őstermelői tevékenységet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (3)
adózóna.hu

Kedves Olvasó! Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük! Üdvözlettel az Adózóna csapata

Én mint őstermelő haltermelési tevékenységet is folytatok:
Kérdésem, hogy a horgásztatási halfogási tevékenységet ohajtó személyek által megfizetésre kerülő napijegy beszámítható-e az őstermelői kiegészítő tevékenységként az éves bevétel 25%-ig?
Tájékoztatásukat előre is köszönöm. Sánta Antal őstermelő.

A.Dani

A " a mezőgazdasági üzemhez tartozó termelési tényezők hasznosítása, értékesítése.".
A traktor az mezőgazdasági üzemhez tartozó termelési tényező.
A bérbeadás pedig a traktor egyik hasznosítási formája.
De szerintem várjuk meg a végrehajtási rendelet felsorolását az talán konkrétabb lesz.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Csed-gyed jogosultság

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close