hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Családi gazdaságok: ismét megszavazták, és ki is hirdették az új törvényt

  • MTI/Adózóna

Megjelent a Magyar Közlöny 264. számában a családi gazdaságokról szóló törvény, amelyről szóló javaslatot hétfői ülésén egybehangzóan (170 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, egy tartózkodás mellett) ismét elfogadott az Országgyűlés, miután egyszer már november 17-én megszavazta, de a köztársasági elnök adatvédelmi hiányosságok miatt visszaküldte a parlamentnek, és módosítani kellett.

Áder János köztársasági elnök kifogásolta, hogy a törvény előkészítése során nem kérte ki az előterjesztő a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság véleményét, s emiatt adatvédelmi hiányosságok maradtak a korábban elfogadott törvényjavaslatban, egyebek mellett a törvény sem az őstermelői, sem a családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartását illetően nem tartalmazza az adatkezelés célját.

Héjj Dávid Ádám, a törvényalkotási bizottság fideszes előadója ismertette a hétfői parlamenti vitában a köztársasági elnök észrevételeit, és elmondta, hogy a hiányosságokat a törvényalkotási bizottság orvosolta. Hangsúlyozta: az új törvény jelentős előnyökkel jár a mezőgazdaságban dolgozók, a családi gazdaságok számára.   

A törvényjavaslatot valamennyi parlamenti párt egyöntetűen támogatta.

A jogszabályban három működési formát rögzítettek: a mezőgazdasági őstermelőt, az őstermelők családi gazdaságát és a családi mezőgazdasági társaságot. A jövőben nem kell több vállalkozási formát működtetniük az őstermelőknek, a termelőtevékenység mellett a mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó olyan kiegészítő tevékenységet is folytathatnak, mint például a falusi turizmus vagy mezőgazdasági szolgáltatások nyújtása.

Változtak az adózási szabályok is. 2021-től az átalányadózás már nemcsak a 8 millió forintot, hanem az éves minimálbér tízszeresét el nem érő bevétellel rendelkező mezőgazdasági őstermelők számára is elérhetővé válik.

A mezőgazdasági támogatások már nem számítanak bevételnek, így azokat sem az adóköteles jövedelem megállapításánál, sem az adózási értékhatároknál nem kell figyelembe venni.

Nem terheli személyi jövedelemadó az őstermelő éves bevételét, ha az összeg nem haladja meg a mindenkori minimálbér ötszörösét. Az eddigi 600 ezer forint helyett immár az éves minimálbér felének megfelelő bevételig adóbevallást sem kell benyújtaniuk az érintetteknek.

A koronavírus-járványra tekintettel a jogszabályba bekerült az is, hogy a Nemzeti Agrárkamara megyei és országos küldöttközgyűlései akár személyes jelenlét nélkül is megtartható.

A törvény január 1-jén lép hatályba.

OLVASSA EL kapcsolódó cikkeinket!
Őstermelők, családi gazdaságok: új év, új törvény – mutatjuk a részleteket
Őstermelők és szja 2021-től
Jöhetnek a családi mezőgazdasági társaságok

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tag járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Kiegészítő társas vállalkozói kivét

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Nyugdíjas osztaléka utáni szocho

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close