hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Őstermelők és szja 2021-től

  • Lepsényi Mária adószakértő
1

Írásunkban bemutatjuk, hogyan fognak adózni az őstermelők 2021-től a családi gazdaságokról szóló, nemrégiben benyújtott, T/13261. számú törvényjavaslat szerint a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alatt.

Előző cikkünkben ismertettük a törvényjavaslat családi gazdaságokkal kapcsolatos fontosabb előírásait. A korábban leírtak alapján megállapítható, hogy a családi gazdaságokról szóló törvényt és a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényt (Szja tv.) célszerű együtt kezelni.

Értelmező rendelkezések bővülése

Ki minősül őstermelőnek?

A mezőgazdasági őstermelők adózásáról az Szja tv. rendelkezik továbbra is, azzal, hogy e törvény szerint mezőgazdasági őstermelőnek a családi gazdaságokról szóló törvény szerinti mezőgazdasági őstermelő minősül, valamint az, aki az őstermelők családi gazdaságának tagja. Mindkét esetben igaz, hogy a magánszemélynek szerepelnie kell az őstermelői nyilvántartásban (Szja tv. 3. § 18. pont).

Olvassa el az új adócsomagról az Adózóna egyéb cikkeit is!

Bővül az őstermelői tevékenységből származó bevételi kör

Mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származó bevételnek a családi gazdaságokról szóló törvény szerinti őstermelői tevékenységből származó bevétel minősül azzal, hogy nem tekinthető őstermelői tevékenységből származó bevételnek a kiegészítő tevékenység bevétele, ha annak mértéke – több kiegészítő tevékenység esetében együttesen számítva – a családi gazdaságokról szóló törvény szerinti bevételi arányt meghaladja. A családi gazdaságokról szóló törvény szerinti bevételi arány az őstermelői tevékenységből származó éves bevételnek a negyedét jelenti.

Amennyiben a kiegészítő tevékenységek bevétele meghaladja a teljes őstermelői tevékenységből származó éves bevétel negyedét, akkor a kiegészítő tevékenység teljes bevétele nem minősül őstermelői tevékenységből származó bevételnek, és az adózó nem folytathat kiegészítő tevékenységet mezőgazdasági őstermelőként.

Abban az esetben, ha a kiegészítő tevékenység, tevékenységek bevétele az említett bevételi arányt meghaladja, a kiegészítő tevékenységből származó teljes bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályok alkalmazandók (Szja tv. 3. § új 85. pontja).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a mezőgazdasági őstermelő által e tevékenységével összefüggésben kapott támogatások, az adómentes bevételi értékhatár, valamint az őstermelésből származó jövedelem megállapításának módjai tekintetében tervezett változásokat is!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
moderator

Én úgy értelmezem az szja törvény 7.§(3) bekezdését, hogy csak az értékhatár megállapításánál nem kell figyelembe venni a támogatást, egyébként bevételnek minősül.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Piaci ár

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

"Saját tőke pótlása" válaszhoz

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Leköszönő tulajdonos szavazati joga

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close