hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Őstermelők és szja 2021-től

  • Lepsényi Mária adószakértő
1

Írásunkban bemutatjuk, hogyan fognak adózni az őstermelők 2021-től a családi gazdaságokról szóló, nemrégiben benyújtott, T/13261. számú törvényjavaslat szerint a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alatt.

Előző cikkünkben ismertettük a törvényjavaslat családi gazdaságokkal kapcsolatos fontosabb előírásait. A korábban leírtak alapján megállapítható, hogy a családi gazdaságokról szóló törvényt és a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényt (Szja tv.) célszerű együtt kezelni.

Értelmező rendelkezések bővülése

Ki minősül őstermelőnek?

A mezőgazdasági őstermelők adózásáról az Szja tv. rendelkezik továbbra is, azzal, hogy e törvény szerint mezőgazdasági őstermelőnek a családi gazdaságokról szóló törvény szerinti mezőgazdasági őstermelő minősül, valamint az, aki az őstermelők családi gazdaságának tagja. Mindkét esetben igaz, hogy a magánszemélynek szerepelnie kell az őstermelői nyilvántartásban (Szja tv. 3. § 18. pont).

Olvassa el az új adócsomagról az Adózóna egyéb cikkeit is!

Bővül az őstermelői tevékenységből származó bevételi kör

Mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származó bevételnek a családi gazdaságokról szóló törvény szerinti őstermelői tevékenységből származó bevétel minősül azzal, hogy nem tekinthető őstermelői tevékenységből származó bevételnek a kiegészítő tevékenység bevétele, ha annak mértéke – több kiegészítő tevékenység esetében együttesen számítva – a családi gazdaságokról szóló törvény szerinti bevételi arányt meghaladja. A családi gazdaságokról szóló törvény szerinti bevételi arány az őstermelői tevékenységből származó éves bevételnek a negyedét jelenti.

Amennyiben a kiegészítő tevékenységek bevétele meghaladja a teljes őstermelői tevékenységből származó éves bevétel negyedét, akkor a kiegészítő tevékenység teljes bevétele nem minősül őstermelői tevékenységből származó bevételnek, és az adózó nem folytathat kiegészítő tevékenységet mezőgazdasági őstermelőként.

Abban az esetben, ha a kiegészítő tevékenység, tevékenységek bevétele az említett bevételi arányt meghaladja, a kiegészítő tevékenységből származó teljes bevételre az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályok alkalmazandók (Szja tv. 3. § új 85. pontja).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a mezőgazdasági őstermelő által e tevékenységével összefüggésben kapott támogatások, az adómentes bevételi értékhatár, valamint az őstermelésből származó jövedelem megállapításának módjai tekintetében tervezett változásokat is!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
moderator

Én úgy értelmezem az szja törvény 7.§(3) bekezdését, hogy csak az értékhatár megállapításánál nem kell figyelembe venni a támogatást, egyébként bevételnek minősül.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szolárkezelő egyéni vállalkozó támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Kapott támogatás katabevétel-e?

Szipszer Tamás

adószakértő

Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close