hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jöhetnek a családi mezőgazdasági társaságok

  • Pölöskei Pálné, okleveles adószakértő és okleveles könyvvizsgáló

A kormány T/13261. számon törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűléshez a családi gazdaságokról. A javaslat – többek között – a családi mezőgazdasági társaság alapítására, nyilvántartására, megszűnésére és ellenőrzésére vonatkozó rendelkezéseket fogalmaz meg a 14–15. §-ban.

A családi mezőgazdasági társaság

A javaslat szerint családi mezőgazdasági társaságként gazdasági társaság, szövetkezet vagy erdőbirtokossági társulat működhet, ha legalább két tagja van, és az Agrárkamara nyilvántartásba vette.

A családi mezőgazdasági társaság kizárólag mező-, erdőgazdasági tevékenységet, illetve kiegészítő tevékenységet folytathat. A családi mezőgazdasági társaság tagjainak egymással hozzátartozói láncolatban kell állniuk.

Olvassa el az új adócsomagról az Adózóna egyéb cikkeit is!

Mező-, erdőgazdasági tevékenység: növénytermesztés, kertészet, állattartás, állattenyésztés, halgazdálkodás, szaporítóanyag-termesztés, vadgazdálkodás, erdőgazdálkodás, valamint a kiegészítő tevékenységgel vegyesen végzett gazdálkodás, ha a kiegészítő tevékenységből származó bevétel nem haladja meg a más mező- és erdőgazdasági tevékenységből származó bevételt. (A hatályos előírástól eltér abban, hogy kimaradt a fogalomból a méhanyanevelés, új előírásként jelent meg viszont, hogy a kiegészítő tevékenységgel vegyesen végzett gazdálkodás ide sorolásának feltétele, hogy az ebből származó bevétel ne haladja meg a más mező- és erdőgazdasági tevékenységből származó bevételt).

Kiegészítő tevékenység: falusi és agroturizmus kézművesipari tevékenység, fűrészáru-feldolgozás, takarmány-előállítás, mezőgazdasági termékből élelmiszer előállítása, dohányfeldolgozás, bioüzemanyag-előállítás a mező-, erdőgazdasági tevékenység során keletkezett melléktermékek, növényi és állati eredetű hulladék hasznosítása, nem élelmiszercélú feldolgozása, valamint az ezekből a termékekből keletkezett termékek közvetlen termelői értékesítése, mezőgazdasági szolgáltatás, valamint a mezőgazdasági üzemhez tartozó termelési tényezők hasznosítása, értékesítése.

Hozzátartozói láncolat: a polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) 8:1. § (1) bekezdés 1. pontjának megfelelő közeli hozzátartozói kapcsolatban lévő természetes személyek, valamint e személyek hozzátartozói által alkotott csoport. Például a testvér és a gyerek közeli hozzátartozók, a testvér és a gyerek házastársa közeli hozzátartozók által alkotott csoport.

Egy személy egyidejűleg csak egy családi mezőgazdasági társaságban lehet tag, és jogi személy – a saját üzletrész vagy a saját részvény megszerzése esetének kivételével – nem lehet tag.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a jogállás megszerzésére, a változás bejelentésére, a nyilvántartásból való törlésre, az adatszolgáltatásra, az adózásra és a földforgalomra vonatkozó előírásokat, valamint a Fétv.-ben javasolt módosításokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close