hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Év közben emelt minimálbér: iránymutatás a Pénzügyminisztériumtól

  • adozona.hu
2

Tájékoztatót tett közzé a Pénzügyminisztérium a megemelt összegű minimálbér, garantált bérminimum adójogviszonyokban történő alkalmazásáról.

Január 28-án a Magyar Közlöny 2021. évi 13. számában megjelent a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 20/2021. kormányrendelet.

Ez alapján a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén havibér alkalmazása esetén 167 400 forint, a legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére alapbérként megállapított garantált bérminimum a teljes munkaidő teljesítése esetén havibér alkalmazása esetén 219 ezer forint.

Ezzel összefüggésben, a minimálbérhez kapcsolódó jogosultságok felülvizsgálatáról szóló 21/2021. kormányrendelet 1. paragrafusa a minimálbér és a garantált bérminimum alapján megállapított jogosultságok újbóli megállapítását vagy felülvizsgálatát írja elő.

A kormányrendelet rendelkezését figyelembe véve, amennyiben egy adójogszabály az év első napján hatályos minimálbérre hivatkozó rendelkezést tartalmaz és a 20/2021. kormányrendeletben megállapított magasabb összegű minimálbér/garantált bérminimum alkalmazása a fizetési kötelezettséget csökkenti (kevésbé terhessé teszi), úgy fizetési kötelezettség megállapításánál (csökkentésénél) a megemelt összegeket már a 2021. január 1-jét követő időszakra alkalmazni lehet.

Így a kedvezőbb, magasabb összegű minimálbérrel lehet számolni a személyi jövedelemadóban a személyi kedvezmény havi összege, az éves őstermelői bevételi értékhatárok (például az átalányadózás választásának lehetősége, az adómentesnek minősülő bevétel), vagy az úgynevezett csekély értékű ajándék mértéke esetében is.

A szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető, a minimálbérben vagy annak 50 százalékában megállapított kedvezmény esetében is már január hónapra vonatkozóan a 167 400 forint összegű magasabb minimálbérrel lehet számolni.

E rendelkezéssel kormányrendelet a kedvezmény, mentesség, eltérő adószabály, egyéb adóelőny alkalmazására jogosult adózókat olyan helyzetbe hozza, mintha a megemelt minimálbér összegek már 2021. január 1-jétől hatályba léptek volna.

Ugyanakkor az olyan fizetési kötelezettségek esetében, ahol az adószabály az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegére utal a kötelezettség alapja meghatározásával kapcsolatban és a megemelt minimálbérrel számolva a kötelezettség növekedne, a megemelt minimálbért a kötelezettség alapja megállapítása során nem kell alkalmazni, a 2021. január 1-jén hatályos „régi” minimálbér (161 ezer forint) irányadó (például rehabilitációs hozzájárulás)

Szintén példaként említhető, hogy az egyéni vállalkozók esetében a saját maguk után havonta fizetendő szociális hozzájárulási adó alapja - ha a tevékenység nem középfokú képesítéshez kötött - legalább az év első napján hatályos („régi”) minimálbér 112,5 százaléka, mely 2021- ben is 181 125 forint.

Szintén az alacsonyabb összegű minimálbérrel lehet számolni az egyes különadózó jövedelmek után fizetendő szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség alapjának éves korlátja meghatározása során, azaz az éves adófizetési felső határ idén nem emelkedik.

A társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettséget a Korm. rendelet rendelkezései nem érintik. Ha a minimálbért, garantált bérminimumot alkalmazni kell a kötelezettség alapja megállapítása során, az említett összegeken a tárgyhó első napján hatályos értéket kell érteni, tehát január hónapra még a „régi”-t, majd a megemelt összegűt.

Szintén így kell eljárni a munkaviszonyban foglalkoztatottak esetében a járulékfizetési alsó határ megállapításánál.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasó!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük! Üdvözlettel az Adózóna csapata

mindflux

Mi a helyzet az egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódó mentesített keretösszeggel?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Megtérített perköltség könyvelése

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Autó áfája

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs