hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egészségügyi ellátások, szolgáltatások, amelyekért fizetni kell

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Szeptember 21-étől bővült a térítésköteles egészségügyi szolgáltatások köre, amelyeket nem lehet igénybe venni az egészségbiztosítás terhére. Cikkünkben sorra vesszük azokat az egészségügyi szolgáltatásokat, amelyeket nem támogat a magyar egészségbiztosító, így az a személy, aki ezeket az ellátásokat igénybe veszi, köteles az ellátás teljes árát kifizetni.

A 284/1997. kormányrendeletben foglalt ellátásokra építve, hét csoportba sorolva mutatjuk be a térítésköteles ellátásokat.

Járványhoz kapcsolódó, térítésköteles ellátások

Minden Magyarország területén tartózkodó személy a központi költségvetés terhére veheti igénybe a következő járványügyi ellátásokat:

– kötelező védőoltás, amelybe nem tartozik bele a külföldre utazás kapcsán szükséges védőoltás,
– járványügyi érdekből végzett szűrővizsgálat,
– a járványügyi kötelező orvosi vizsgálat,
– a járványügyi elkülönítés, és
– a fertőző betegek szállítása.

Vannak azonban olyan járványhoz kapcsolódó vizsgálatok, amelyekért fizetni kell. Idén szeptember 21-étől került be az említett kormányrendeletbe, a térítésköteles ellátások közé a SARS-CoV-2 RT-PCR mintavétel kapcsán fizetendő alábbi térítési díjak:

– Járványügyi készültség idején a SARS-CoV-2 RT-PCR módszerrel történő kimutatására vonatkozó vizsgálat díja 17 000 forint,

– Járványügyi készültség idején a SARS-CoV-2 RT-PCR mintavétel díja 2500 forint

A fenti díjat az a személy fizeti, aki a SARS-CoV-2 RT-PCR mintavételt és laboratóriumi vizsgálatot térítés ellenében veszi igénybe. Nem alkalmazható a fenti fizetési kötelezettség abban az esetben, amikor az 1997. évi LXXXIII. törvény szerinti biztosított a SARS-CoV-2 RT-PCR mintavételt és laboratóriumi vizsgálatot az Egészségbiztosítási Alap terhére veszi igénybe.

Fizetési kötelezettség mellett vehető igénybe a járványügyi érdekből nem kötelező védőoltással történő immunizálás, kivéve, ha a külön jogszabály szerinti védőoltás térítésmentes. Nem kell fizetni a pneumococcus baktérium, a human papilloma vírus és – az október 1-jén hatályba lépő jogszabály szerint – az influenzamegbetegedéssel szembeni immunizálást szolgáló védőoltáshoz szükséges oltóanyagért 2020-ban és 2021-ben. 

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, mely egészségügyi ellátásokért kell még térítési díjat fizetni!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély megbízása oktatásra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Biztosítási díj

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Alapítvány megszűnés bevallásai

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1