hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közeleg a határidő! Volt evás egyéni vállalkozók adóbevallása

  • Lepsényi Mária adószakértő

Az egyszerűsített vállalkozói adó, közismertebb nevén az eva megszűnt. Azoknak a volt evás egyéni vállalkozóknak, akiknek az adóalanyisága 2019. december 31-én – az eva törvény hatályon kívül helyezése miatt – megszűnt, 2020. február 25-éig kell benyújtaniuk a 1943-as bevallást. A 19SZJA bevallás benyújtására nyitva álló határidő ezen adózói kör esetében is 2020. május 20.

Újdonság, hogy azok az adóév teljes időszaka alatt eva hatálya alá tartozó (őstermelői tevékenységet nem végző) egyéni vállalkozók, akik a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) szabályai szerint adóköteles jövedelmet is szereztek 2019-ben (például munkabér, táppénz), jóváhagyás nélkül is elfogadhatják a NAV által készített bevallási tervezetet, ezáltal is csökkentve a bevallási kötelezettséggel járó adminisztrációs terheiket.

Az adózónak az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény (Eva törvény) általános szabályai mellett azt is el kellett döntenie a bevallás kitöltésekor, hogy a továbbiakban milyen adózási módot választ a 2020. évtől.

Az egyik lehetősége az volt – ha a feltételeknek megfelelt –, hogy bejelentkezett a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) hatálya alá 2020. január 1-jétől. Az ezzel kapcsolatos bejelentést még 2019 decemberében kellett adózónak megtennie.

A másik lehetősége az lett, hogy visszakerült főszabály szerint az szja-törvény hatálya alá 2020. január 1-jétől. Ebben az esetben a vállalkozói jövedelem szerinti adózást, vagy a jövedelem átalányban történő megállapítását választhatja.

A harmadik lehetősége pedig az volt, hogy átalakult egyéni céggé, vagy egyszemélyes kft.-vé még 2019-ben.

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

Evából katába

Az egyszerűsített vállalkozói adó alól a kata hatálya alá áttérő adózóknál nem minősül katás bevételnek azon összeg, amely az Eva törvény alapján az egyszerűsített vállalkozói adó alapját képezi. E bevételeket a kisadózó vállalkozás bevételi nyilvántartásában fel kell tüntetni azzal a külön bejegyzéssel, hogy e bevételek az egyszerűsített vállalkozói adó alapját képezik (Katv. 28/A §).

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja, evából az szja-törvény hatálya alá átkerülve a készletek miként befolyásolják a bevételt, illetve hogyan számoljuk az adó alapját és mennyi annak a mértéke!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó, költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

15 Ft/km vagy 30 Ft/km?

Lepsényi Mária

adószakértő

De minimis támogatás szja-bevallásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs