hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Olcsóbban köthető nyugellátásra megállapodás – pontosítás

  • adozona.hu

2019 januárjától a július 20-án elfogadott adócsomag értelmében a mostaninál olcsóbban köthető megállapodás nyugellátásra.

A jelenlegi 34 százalék helyett 24 százalék lesz 2019 januárjától a nyugellátásra külön megállapodással köthető járulék mértéke – mondja ki az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló 2018. évi XLI. törvény 166. és 255. paragrafusa.

Nyugellátásra továbbra is az a belföldi nagykorú természetes személy köthet megállapodást, aki

♦              nem saját jogú nyugdíjas, és

♦              a Tbj. 5. § és a 13. § szerinti biztosítási kötelezettséggel járó

jogviszonyban nem áll, vagy a 11. § szerint a biztosítás nem terjed ki rá, vagy

♦              a biztosítása szünetel.

Ez a megállapodás szolgálati időre és nyugdíj alapjául szolgáló átlagkereset megszerzésére külön-külön nem köthető meg.

A járulékfizetés alapja a megállapodást kötő személy által megjelölt jövedelem, de legalább a megállapodás megkötése napján érvényes minimálbér.

Korábbi cikkünkben azt írtuk, hogy a járulékmérték már az adócsomag kihirdetését követő naptól, július 26-ától csökken. A mérséklés azonban csak 2019. január 1-jétől hatályos. A tévedésért olvasóink elnézését és megértését kérjük. A hiba észlelését követően cikkünket javítottuk, ugyanakkor az augusztusi VálaszAdóban, ahol az írás szintén szerepelt, technikai okokból nincs lehetőségünk korrekcióra.

2019. január 1-jétől 34 százalékról 24 százalékra csökken a szolgálati idő megszerzése céljából köthető megállapodás abban az esetben is, ha azt olyan nagykorú személy köti, aki

♦              felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretébenfolytatott tanulmányoknak (ideértve a doktorandusz-képzést is) a Tny. 41. §-a szerint figyelembe vehető idejét szeretné szolgálati időként elismertetni, illetve

♦              a társadalombiztosítási öregségi teljes nyugdíjhoz a Tny.-ben meghatározott húsz év szolgálati idő, vagy – az igénylőre irányadó öregségi nyugdíjkorhatár 1997. december 31-e utáni betöltése esetén – az öregségi résznyugdíjhoz előírt tizenöt év szolgálati idő elérése érdekében kizárólag az öregségi résznyugdíjra vagy öregségi teljes nyugdíjra jogosultsághoz szükséges hiányzó szolgálati idejét, legfeljebb azonban öt naptári évet kíván elismertetni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adomány magánszemély részére

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egészségügyi szakdolgozók kiegészítő díjazása II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Útiköltség-térítés megbízási jogviszonyban

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close