hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kíváncsi, mennyi fizetést kap kézhez idén? Számolja ki velünk!

  • adozona.hu

Az egy és a három, illetve annál több gyermeket nevelők családi adókedvezménye nem változik idén, viszont a kétgyermekesek pénztárcája gyarapszik. Változatlan marad az első házasok adókedvezménye is, viszont a minimálbér emelkedésével együtt nő a személyi kedvezmény. Számolja ki az Adózóna bér- és kedvezménykalkulátorával, hogy a kedvezmények levonása után mennyi nettó fizetésre számíthat idén, sőt azt is megtudhatja, hogy mennyi munkavállalói járulék terheli, illetve a munkáltatójának mennyi szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást kell az Ön bére után fizetnie. Az időállapot 2017-re átállításával a múlt évi bérével és kondíciókkal is kalkulálhat.

Egy gyermek után kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként továbbra is 66 670 forint, három (és minden további) gyermek esetén gyermekenként 220 000 forinttal csökkenthető az adóalap. Ez azt jelenti, hogy az egygyermekesek továbbra is havonta 10 ezer, a háromgyermekesek pedig gyermekenként 33 ezer, összesen 99 ezer forinttal kevesebb adót fizetnek. (A kedvezmény összegét befolyásolja, ha a családban idősebb, már nem kedvezményezett eltartott – például rendszeres keresettel nem rendelkező egyetemista – gyermek is van.)

A kétgyermekes családok kasszája viszont havonta 5 ezer forinttal gyarapszik, amennyiben a teljes kedvezményt igénybe tudják venni. Két eltartott esetén ugyanis a korábbi 100 000 forintról 116 670 forintra nőtt az adóalap-kedvezmény. Ez azt jelenti, hogy kedvezményezett eltartottanként havonta 17 500 forinttal kevesebb a fizetendő adó összege, szemben a tavalyi 15 ezer forinttal.

A kedvezmény igénybevételének szabályairól a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 29/A és 29/B bekezdései rendelkeznek. E szerint a családi kedvezmény az összevont adóalapot csökkentő olyan adóalap-kedvezmény, amelyet az arra jogosult – jogosultsági hónaponként – az eltartottak számától függően a kedvezményezett eltartottak után érvényesíthet.

A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 12. paragrafus (2) bekezdésének módosítása alapján 2018. január 1-jétől saját háztartásban nevelt gyermeknek kell tekinteni azt a gyermeket is, aki a szülő beleegyezésével vagy kérelmére részesül a Gyvt. szerinti átmeneti gondozásban. Azaz a leírtak szerint átmeneti gondozásba helyezett gyermek a családi kedvezmény szempontjából is figyelembe vehető.

Számoljon kalkulátorunkkal!

Külön adókedvezményt vehetnek igénybe az első házasok a házasságkötést követő hónaptól 24 hónapon keresztül. Együttesen jogosultsági hónaponként 5000 forint adónak megfelelő mértékben csökkenthetik a fizetendő adójukat. Adóalapban kifejezve ez azt jelenti, hogy az összevont adóalapba tartozó jövedelem havi 31 250 forinttal csökkenthető.

A családi kedvezmény és az első házasok kedvezménye egymástól függetlenül érvényesíthető, így éves szinten a családi kedvezmény mellett az első házasok kedvezménye további 60 ezer forinttal csökkenti a friss házas szülők adófizetési kötelezettségét.

Ezeken túlmenően az szja-törvény 40. paragrafusa értelmében a súlyosan fogyatékos magánszemély havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeggel (2018-ban havi 6900 forinttal) csökkentheti az adóalapját, ha

– rendelkezik a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról szóló 49/2009. EüM-rendelet alapján kiállított igazolással, vagy

–  a rokkantsági járadékról szóló 83/1987. MT-rendelet szerinti rokkantsági járadékban részesül, vagy

– fogyatékossági támogatásra való jogosultságát külön jogszabály szerint megállapították, például a laktóz- vagy gluténérzékeny.

Érdemes már januárban nyilatkozni a munkáltatóknál az igénybe vehető adókedvezményekről. Az adóelőleg-nyilatkozat kitöltésével és leadásával már a januári fizetés is a kedvezmények összegével növelten érkezik.

Számoljon kalkulátorunkkal!

A kalkulátor használata előtt olvassa el az útmutatót, különösen akkor, ha házastársával, családi kedvezménynél házastársával, élettársával megosztva vesz igénybe kedvezményt!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet áfa változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Láncügylet

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs