hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ki veheti igénybe a feltételes adóbírság-kedvezményt?

  • adozona.hu

Tájékoztatót tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a feltételes adóbírság-kedvezmény igénybevételének feltételeiről.

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (új Art.) 216. paragrafusában bevezette a feltételes adóbírság-kedvezményt. Ennek érvényesítése esetén az adózó mentesül a kiszabott adóbírság ötven százalékának megfizetése alól.

A kedvezmény igénybevételére akkor van lehetőség, ha az utólagos adó-megállapításról hozott elsőfokú határozatban előírt kötelezettségek 2018. január 1. napját követően válnak esedékessé. A kedvezmény érvényesítéséhez le kell mondani az elsőfokú határozat elleni fellebbezési jogról és az esedékességig meg kell fizetni a megállapított adókülönbözetet.

A feltételek teljesítése esetén a kedvezmény automatikusan – külön kérelem benyújtása vagy bármilyen eljárás lefolytatása nélkül – jár, erről az adóhatóság nem is értesíti külön az adózót.

A feltételes adóbírság-kedvezmény érvényesítése érdekében teljesítendő feltételek részletes szabályai az alábbiak:

A fellebbezési jogról történő lemondásnak a következők szerint kell eleget tenni:

– legkorábban az elsőfokú határozat átvételével egyidejűleg, legkésőbb a fellebbezési határidő utolsó napján tehető meg - szóban bejelentett vagy postára adott, illetve elektronikus úton elküldött lemondó nyilatkozatban;

– a lemondó nyilatkozatot legkésőbb a fellebbezési határidő végéig el kell juttatni az adóhatósághoz;

– a határidő elmulasztása esetén igazolási kérelemnek nincs helye - az adózó a kedvezménytől ez esetben elesik;

– a fellebbezésről történő lemondásnak a teljes határozatra kell vonatkoznia, mivel a kedvezmény egyes megállapításokra nem érvényesíthető;

– a fellebbezésről való lemondás nem vonható vissza, mivel a határozat a lemondással véglegessé válik;

Az elsőfokú határozatban előírt adókülönbözetnek az esedékességig történő maradéktalan megfizetése érdekében a következők szerint kell eljárni:

– az elsőfokú határozatban előírt összes adókülönbözetet meg kell fizetni - amennyiben van ilyen - azt is, amely után nem szabtak ki adóbírságot;

– a jogosulatlan igénylésnek minősülő adókülönbözet esetében fizetési kötelezettség teljesítése nélkül érvényesíthető a kedvezmény;

– az adókülönbözetet megállapító elsőfokú határozat véglegessé válásától számított 15 napon belül, azaz az eredeti esedékességig kell a megfizetést teljesíteni, akkor is, ha részletfizetést vagy fizetési halasztást kért, illetve kapott az adózó;

– az adókülönbözetet az adott adónemre történő befizetéssel vagy átvezetéssel, adókülönbözettel érintett adónemen fennálló túlfizetés beszámításával lehet rendezni;

– az adókülönbözet megfizetésekor (ha a választott adófizetési módnál lehetőség van rá) a „Közlemény” rovatban szükséges az elsőfokú határozat iktatószámának megadása;

– átvezetés hiányában a más adónemen fennálló túlfizetés vagy éppen az elsőfokú határozatban más adónemben az adózó javára megállapított adókülönbözet nem vehető figyelembe az adókülönbözet megfizetéseként.

A feltételes adóbírság-kedvezmény igénybevétele esetén nemcsak fellebbezés, hanem felügyeleti intézkedés iránti kérelem sem nyújtható be!

Ha az adózó úgy dönt, hogy mégsem kíván fellebbezni, de nem is mond le annak lehetőségéről, vagyis ha a fellebbezési határidőben passzív marad, akkor viszont – bár később felügyeleti intézkedés iránti kérelmet még benyújthat – a feltételes adóbírság-kedvezménytől elesik.

A kedvezmény igénybevételének nem akadálya, hogy a kötelezettség megállapítására irányuló eljárás és annak során a kötelezettségek megállapítása a 2017. december 31-éig hatályos jogszabályok alapján történt.

A feltételes adóbírság-kedvezmény igénybevételéhez kapcsolódó formanyomtatványok a NAV honlapjáról letölthetők.

A tájékoztatás a következő jogszabályhelyek alapján készült:

– az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) 216. §-a, 271. § (2) bekezdése;

– az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény (Air.) 124. § (5), 74. § (2) bekezdés és (3) bekezdés b) pontja, 128. § (2) bekezdése.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyházból egyesület – ingatlanok

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Mezőgazdasági vállalkozóból őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs