hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Foglalás, letiltás: részletesen az adóvégrehajtási törvényjavaslatról

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó

Számos ponton módosult, illetve kiegészült a kormány által „Az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról” szóló T/17782. számú törvényjavaslat (Avt.) a jogszabály tervezetéhez képest.

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk a jelenlegi adózás rendjéről szóló törvényből kikerülő végrehajtási szabályok változásairól a kormány honlapján közzétett törvénytervezet alapján.

A szakmai érdekképviseleti szervezetekkel egyeztetett tervezet több módosítással, pontosítással és kiegészítéssel átdolgozva nyújtották be javaslatként.

Már az értelmező rendelkezések között is több módosítás történt. Egyes fogalmak kikerültek, mások pedig bekerültek a javaslatba. Új fogalomként definiálja a törvényjavaslat például a behajtást kérőt, a behajtást kérő adóhatóságot, a jövedelmet, a nettó tartozást, valamint a végrehajtót.

Kikerültek az értelmező rendelkezések közül azok a fogalmak, amelyeket a tervezet az Art. vagy az Air. értelmezésére hivatkozva határozott meg. A javaslat így egyetlen bekezdésben rendelkezik arról, hogy az Art. és az Air. fogalmait kell alkalmazni azokra a fogalmakra, amelyekre nem ad külön értelmezést az Avt.

Az eljárási alapelveken is módosítottak. Bár apró változásokról van szó, mégis jelentősek. A végrehajtási cselekmények foganatosíthatóságának szabályában a korábbi egyes számot többes számra cserélték. Még a tervezet szerint „a végrehajtási cselekmények közül azt kell foganatosítani, amelyikkel a leghatékonyabban érhető el a végrehajtás célja”, addig a javaslatban ez a rendelkezés már úgy hangzik, hogy: „A végrehajtási cselekmények közül azokat kell foganatosítani, amelyekkel a leghatékonyabban érhető el a végrehajtás célja,” Vagyis egyszerre akár több végrehajtási cselekmény is foganatosítható.

A tervezethez képest a benyújtott törvényjavaslatban a jegyzőkönyvre vonatkozó rendelkezések is tartalmaznak módosításokat. Így például kibővült a tartalmi kellékeire vonatkozó előírás. A javaslat a jegyzőkönyv kötelező elemei között a nem természetes személy kötelezően feltüntetendő adatairól is rendelkezik (ez a tervezetből korábban kimaradt), valamint a végrehajtandó követelés összege mellett annak jogcímét is a feltüntetendő adatok közzé sorolja.

További változtatás a tervezethez képest, hogy a jegyzőkönyv kijavításával és kiegészítésével szembeni jogorvoslatra vonatkozó bekezdéseket a javaslat már nem tartalmazza. Ennek oka az lehet, hogy a jogorvoslatra vonatkozó rendelkezéseket majd az új adóigazgatási rendtartásról szóló törvényben (Air.) kell keresnünk.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen új elemek és módosítások szerepelnek például az ügygondnokra, a katasztrófára, a jövedelem-letiltásra, a végrehajtás megszüntetésére vonatkozó rendelkezésekben!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.


A 2018-as változásokról további cikkeket itt olvashat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alapanyag árának számlára történő utalása és számlázás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő bevétele

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őcsg adózása kilépő tag esetében

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs