hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezek a családok járnak jobban idén

  • adozona.hu

Az egy és a három, illetve annál több gyermeket nevelők családi adókedvezménye nem változik idén, a kétgyermekes családok kasszája viszont havonta 5 ezer forinttal gyarapszik, amennyiben a teljes kedvezményt igénybe tudják venni.

A kedvezmény igénybevételének szabályairól a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 29/A és 29/B bekezdései rendelkeznek. E szerint a családi kedvezmény az összevont adóalapot csökkentő olyan adóalap-kedvezmény, amelyet az arra jogosult – jogosultsági hónaponként – az eltartottak számától függően a kedvezményezett eltartottak után érvényesíthet.

Nem változott az egy, három, illetve háromnál több eltartott esetén érvényesíthető adóalap-kedvezmény havi összege: egy gyermek után kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként 66 670 forint, három (és minden további) gyermek esetén gyermekenként 220 000 forinttal csökkenthető az adóalap. Ez azt jelenti, hogy az egygyermekesek továbbra is havonta 10 ezer, a háromgyermekesek pedig gyermekenként 33 ezer, összesen 99 ezer forinttal kevesebb adót fizetnek. (A kedvezmény összegét befolyásolja, ha a családban idősebb, már nem kedvezményezett eltartott – például rendszeres keresettel nem rendelkező egyetemista – gyermek is van.)

Két eltartott esetén viszont nőtt a kedvezmény összege, a korábbi 100 000 forintról 116 670 forintra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy kedvezményezett eltartottanként havonta 17 500 forinttal kevesebb a fizetendő adó összege, szemben a tavalyi 15 ezer forinttal.

A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 12. paragrafus (2) bekezdésének módosítása alapján 2018. január 1-jétől saját háztartásban nevelt gyermeknek kell tekinteni azt a gyermeket is, aki a szülő beleegyezésével vagy kérelmére részesül a Gyvt. szerinti átmeneti gondozásban. Azaz a leírtak szerint átmeneti gondozásba helyezett gyermek a családi kedvezmény szempontjából is figyelembe vehető.

A 2018-as változásokról további cikkeket ITT olvashat!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kiküldetésnél használt üzemanyagár

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Elektromos autó – norma

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs