hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Dilemmák az ekhóról: a kisebb eho miatt van, amikor kevésbé éri meg

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Az egészségügyi hozzájárulás (eho) mértékének csökkentése miatt nem biztos, hogy minden esetben az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) a legkedvezőbb adózási forma azoknál a tevékenységeknél, amelyeknél azt egyáltalán választani lehet.

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról (ekho) szóló 2005. évi CXX. törvény hatálybalépésekor (2006. január 1-jén) – az érintett tevékenységek vonatkozásában – valamennyi hatályos adózási lehetőségnél kedvezőbb feltételeket biztosított mind a kifizető (foglalkoztató), mind pedig az ekhót választó magánszemély (foglalkoztatott) számára.

Az elmúlt évek jogszabályi változásainak köszönhetően azonban ez az előny jelentősen mérséklődött. Ebben nem az ekho-törvény szerinti közterhek növekedése, hanem az általános szabályok szerinti adókulcsok mértékének a csökkenése játssza a főszerepet.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben konkrét példán keresztül szemléltetjük, mely esetben érdemes elgondolkodni, megéri-e továbbra is ekhózni.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termékimporthoz kapcsolódó fuvarköltség

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ekáerváltozás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Ingatlan-bérbeadás bérletidíj-előleg

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close