hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csekély összegű támogatások a társasági adóban – a Válságközlemény alkalmazása

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Az Európai Bizottság 2022. március 23-ai 2022/C 131 I/01 számú közleményét – amelyet az „állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes válságkezelési keret a gazdaságnak Oroszország Ukrajna elleni agresszióját követő támogatása céljából” adott ki – 2022. október 28-ától a 2022/C 426/01 bizottsági közlemény váltotta fel (Válságközlemény). A Válságközlemény – többek között – érinti a különböző, a társasági adóról és az osztalékakadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (tao-törvény) előírásai alapján érvényesíthető, csekély összegű támogatásnak minősülő adó-, illetve adóalap-kedvezményeket. Írásunk ezen összefüggéseket mutatja be.

Az 1407/2013. bizottsági rendelet szerinti csekély összegű támogatások igénybevétele

A tao-törvény 29/A § (109) bekezdése szerint az 1407/2013 bizottsági rendelet szerinti csekély összegű támogatás – az adózó választása és a Válságközleményben foglalt feltételeknek történő megfelelés esetén – a Válságközlemény rendelkezéseivel összehangban is igénybe vehető. (Nem vonatkozik a választási lehetőség más, de minimis rendelet alapján érvényesíthető támogatásra. Így nem alkalmazható például a halászati és akvakultúra ágazatban nyújtott csekély összegű támogatásokra való alkalmazásról szóló 717/2014/EU rendelet alapján érvényesíthető támogatásra, de ezen rendelet alapján a társaságiadó-rendszerben nem is érvényesíthető támogatásnak minősülő kedvezmény.)

A tao-törvény rendelkezései alapján érvényesíthető adóalap- és adókedvezmények közül a következők minősülnek (vagy választás alapján minősülhetnek) csekély összegű támogatásnak.

Adóalap-kedvezmények

» mikrovállalkozások létszámnövelése alapján [tao-törvény 7. § (1) y)],

» kutatóintézetekkel, kutatóhelyekkel közösen végzett alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés alapján [tao-törvény 7. § (17)],

» műemlék, illetve egyedi védelem alatt álló épület kulturális örökségvédelmi célú beruházása, karbantartása, felújítása alapján [tao-törvény 7. § (1) sz), ty), (26)–(27)],

» korai fázisú vállalkozásban szerzett részesedés alapján [tao-törvény 7. § (1) m)],

» a kedvezményezett beruházási érték adótartalma a növekedési adóhitel kedvezményénél (tao-törvény 30/G §),

» kis- és középvállalkozások beruházási kedvezménye [tao-törvény 7. § (1) zs)],

» elektromos töltőállomás létesítésének kedvezménye [tao-törvény 7. § (1) l)],

» szabadvállalkozási zónában üzembe helyezett tárgyi eszköz értékcsökkenési leírása (tao-törvény 1. sz. melléklet 14. pont).

Adókedvezmények

» látvány-csapatsport személyi jellegű ráfordításainak támogatása [tao-törvény 22/C § (1) ce)],

» szövetkezeteknél a közösségialap-képzés alapján [tao-törvény 22. § (14)],

» élőzenei szolgáltatás adókedvezménye (tao-törvény 22/F §),

» kis- és középvállalkozások kamatkedvezménye (tao-törvény 22/A §).

Az Adózóna társasági adóval kapcsolatos egyéb írásait itt olvashatja el.

A választással első alkalommal a 2022-ben kezdődő adóévről 2022. december 24-ét követően benyújtott adóbevallásban lehet élni a tao-törvény 29/A § (109) bekezdése szerint, nyilatkozva arról, hogy az adózó működését a háború gazdasági hatásai hátrányosan érintik. A választásra vonatkozó nyilatkozat utoljára a Válságközlemény alkalmazhatóságának határidejéig (jelenleg 2023. december 31-e) benyújtott adóbevallásban tehető.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mikor egyeztethető össze a belső piaccal az állami támogatás a Válságközlemény szerint, valamint, hogy melyek a támogatáshalmozásra irányadó szabályok!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telephely eladása

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs