hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Extraprofit különadók: itt vannak a csütörtöki kormánybejelentés részletei

  • adozona.hu

Kedden a kormány újabb veszélyhelyzet elrendeléséről döntött, szerdán pedig bejelentésre került, hogy a kormány rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozásával kötelezi a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi cégeket, a légitársaságokat, a telekommunikációs és energetikai cégeket arra, hogy extraprofitjukat ezekbe az alapokba fizessék be 2023 végéig, ezzel járulva hozzá a közös költségviseléshez. Nézzük a mai bejelentés részleteit!  

Itt vannak a ma délután 14:30 órakor kezdődött kormányinfón bejelentett legfrisebb kormányzati döntések:

– Extraprofit különadók kerülnek a rezsivédelmi és honvédelmi alapokba.

– Magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autóknak lesz lehetőségük arra, hogy az árstop időszakában Magyarországon tankoljanak.

– Az extraprofit különadó 8 ágazatot érint: bankszektor (300 milliárd Ft az éves elvonandó profit), biztosítói szektor (50 milliárd Ft), energiaszektor (főként a MOL érintett, 300 milliárd Ft), kiskereskedelem (60 milliárd Ft), telekommunikációs szektor (40 milliárd Ft), légitársaságok (30 milliárd Ft), gyógyszerforgalmazók (20 milliárd Ft).

– Visszatér a reklámadó 2023. január 1-jétől, 15 milliárd Ft adóbevételt remél belőle a kormány.

– Összesen több mint 800 milliárd Ft bevételt vár a kormány az extraprofit különadóból éves szinten.

– Elhangzott, hogy a biztosítói díjbevételekben 20 százalékos emelkedés várható.

– Hangsúlyozták: nem gondolják úgy, hogy az extraprofit különadó indokot jelentene arra, hogy az érintett ágazat áthárítsa azt a lakosságra.

– Az állami beruházások – várhatóan a még el nem kezdett építőipari beruházások – elhalasztásáról döntöttek, legkorábban 2024-ben indulhatnak el, ami 800 milliárd Ft bevételmegtakarítást jelenthet ebben az évben.

– Minden árstopról külön fognak döntést hozni.

– Arra a kérdésre, hogy a vendéglátás miért maradt ki, hangsúlyozták, hogy a nagyobb összegekre fókuszál a kormány, ez az a 8 szektor, ahol a legtöbb profit termelődött, innen tudnak extra profitot elvonni.

– Az extraprofit különadó rendeleti formában, éves szinten kerül beszedésre, a 2022. évre vonatkozóan a teljes évre, az alábbi sávok szerint – a jelenlegi kiskereskedelmi adó kulcsai kerülnek felsrófolásra – és az alábbi mértékben kerülnek felszámításra:

  • 100 milliárd Ft feletti adóalap esetén: 2,7% helyett 4,1%;
  • 30 és100 milliárd Ft közötti adóalap esetén: 0,4% helyett 1,0% lesz;
  • 500 millió és 30 milliárd Ft közötti adóalap esetén változatlan marad az adókulcs.

– A bankszektorban a nettó kamatbevétel, díj- és jutalékbevétel lesz az extraprofit különadó beszedésének alapja, a biztosítóknál pedig a díjbevételek.

– Arra a kérdésre, hogy várható-e további adó, elhangzott, hogy a jelenlegi adórendszeren módosítanak, ha szükséges az extraprofit különadón felül. Hozzátették, a jövedéki adó emelése, a népegészségügyi adó, és a cégautó adóztatásának módosítása várható, erről a Pénzügyminisztérium fog beszámolni a későbbiekben.

– Hangsúlyozták, a rendkívüli jogrendi felhatalmazás lehetőséget ad az intézkedések gyors bevezetésére.

– Arra a kérdésre, hogy a kormány indokoltnak tartja-e az áfa mértékének csökkentését, egyértelmű nem válasz hangzott el.

– Az infláció indokát kizárólag globális, külső tényezőkben látja a kormány, arra a kérdésre, hogy mikor csökkenhet, elmondták, hogy nyáron inkább tetőzhet az infláció, szeptembertől 9-10 százalék, 2023-ban 5 százalék a kormány inflációs várakozása.

– Az extraprofit különadó pontos részleteit rendeletben teszik közzé.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tandíj visszafizetése felmondás után

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Irodai adminisztrátor

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Felmondási idő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs