Oroszország volt Kína legnagyobb olajszállítója: közvetítőket vesznek igénybe a szankciók miatt

  • MTI

Októberben is Oroszország volt Kína legnagyobb olajszállítója a pekingi központi vámhivatal jelentése alapján annak ellenére is, hogy az orosz nyersolaj ára emelkedett, és felárat ért el a Brent jegyzéséhez képest a szaúdi kínálat csökkenésének köszönhetően.

Kína októberben 8,54 millió tonna, azaz napi 2,01 millió hordó olajat importált Oroszországból csővezetéken és tengeri szállítással együttesen, 10,7 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, de 5,6 százalékkal kevesebbet a szeptemberi napi 2,13 millió hordónál.

Az év eleje óta 88,49 millió tonna olajat importált Kína Oroszországból, 23,0 százalékkal többet mint 2022 azonos periódusában.

Szaúd-Arábiából összesen 6,64 millió tonnát, azaz napi 1,56 millió olajat importált októberben Kína, 16,2 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban és 2,5 százalékkal kevesebbet a szeptemberinél.

Az év eleje óta 73,39 millió tonna olajat importált Kína Szaúd-Arábiából, 0,5 százalékkal kevesebbet az előző évinél.

Rijád napi egymillió hordóval csökkentette önkéntesen a kitermelést az árak stabilizálása érdekében az év végéig és Moszkva is hasonlóképpen járt el napi 300 ezer hordós csökkentéssel. Az OPEC és külső szövetségesei, az OPEC+ néven ismert informális együttműködés november végi találkozóján a piaci értesülések szerint a szaúdiak és az oroszok meghosszabbítják termeléscsökkentésüket az év végén túl is.

Az orosz nyersolaj „szankciós árkedvezménye” a Brent olajtípushoz képest októberben már felárrá változott, mivel a kínai finomítók az indiai finomítókkal versenyeznek a szállítmányokért, és mivel a G7 által megszabott 60 dolláros árplafon hatékonyságát is egyre inkább kikezdi az alternatív szállítási és biztosítási lehetőségek elterjedése.

Az októberi szállítású kontraktusa hordónként már úgy egydolláros felárat mutatott a Brent londoni jegyzéséhez képest, míg szeptemberben 1,20 dollárral, márciusban pedig még 8,50 dollárral maradt el attól a Reuters hírügynökség által idézett kereskedői források szerint.

A kínai finomítók közvetítő kereskedők szolgáltatásait veszik igénybe a szankcionált nyersolaj importálásához és a szállítmányok biztosításához annak érdekében, hogy elkerüljék a nyugati szankciók megsértését.

Kínának az Iránból és Venezuelából érkező, szankciókkal sújtott szállítmányok legnagyobb átrakodási pontjaként használt Malajziából származó importja októberben 67,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Malajzia 5,88 millió tonnával, azaz napi 1,38 millió hordóval Oroszország és Szaúd-Arábia után Kína a harmadik legnagyobb olajszállítója volt októberben. Az év eleje óta Kína malajziai olajimportja 82,7 százalékkal nőtt 2022 azonos periódusához képest.

Kína teljes, napi 11,53 millió hordós októberi olajimportja 13,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az év eleje óta pedig 3,6 százalékkal nőtt a teljes behozatal.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély ingatlan bérbeadása és az áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlázás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Üzletértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31