Nem alkalmazhatók tovább az orosz-ukrán háború miatt elrendelt szankciók alól mentesített szállításokra vonatkozó igazoláskódok

  • adozona.hu

Az orosz-ukrán háború miatti szankciók alól mentesített szállításokra vonatkozó átmeneti rendelkezések – az olajbehozatal kivételével – lejártak. Ezért a mentesített szállítások „Y” kezdetű igazoláskódjait már nem lehet alkalmazni a TARIC-ban – olvasható a NAV honlapján.

Az orosz–ukrán háború miatti szankciós rendeletek bizonyos esetekben lehetővé tették a tilalom hatálya alá tartozó termékek szállítását Oroszország, Belarusz vagy Ukrajna Luhanszk és Donyeck régióinak nem kormányzati ellenőrzés alá eső területei és az Európai Unió között. Az uniós szankciós rendeletekben a tilalmak alól mentesített szállításokra vonatkozó átmeneti rendelkezések (időszakok) azonban az olajbehozatalt érintő mentesítések kivételével lejártak.

A mentesített szállításokhoz kialakított „Y” kezdetű igazoláskódok alkalmazását meghatározó TARIC-intézkedéseket a rendszerben lezárták, így a lejárt átmeneti rendelkezésekhez kapcsolódó igazoláskódokat már nem lehet alkalmazni az Oroszországot, Belaruszt, valamint Ukrajnát érintő – szankciós termékkörökre vonatkozó – kiviteli és behozatali vámeljárásokban.

A lejárt átmeneti rendelkezésekhez tartozó igazoláskódokról melléklet is közöl a NAV honlapja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószám vége 51

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Magánvállalkozó tevékenységének megszüntetése után számlázás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Katás bevételek, ha nem folytak be

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs