Szállítások Oroszországba és Belaruszba – fokozott átvilágítási intézkedésekre hívja fel a figyelmet az adóhatóság

  • adozona.hu

Az Európai Bizottság gazdasági szereplőknek szóló, az orosz-ukrán háború miatt elrendelt szankciók megkerülésének megakadályozását célzó, angol nyelvű útmutatót adott ki. Az Oroszországba és Belaruszba irányuló szállításoknál javasoljuk az ebben foglaltak figyelembevételét – írja honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az útmutató a háborús szankciókból fakadó szabályok betartását segítő, saját ellenőrzések szempontjairól ad tájékoztatást. A gazdasági szereplőknek ugyanis saját átvilágítási intézkedéseket kell végezniük, hogy a szankciók érvényesüljenek, és ne legyenek kijátszhatók. Különös körültekintéssel kell az ügyleteket bonyolítani: azonosítani, értékelni és mérsékelni kell azokat a kockázatokat, amelyek veszélyeztetik, vagy akár meghiúsíthatják a szankciók betartását – olvasható a nav.gov.hu-n.

A NAV oldaláról letölthető angol nyelvű útmutatót és annak magyar nyelvű összefoglalóját ITT olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautóadó-kötelezettség üzembentartó részéről

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Iskolarendszerű képzés költségeinek átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1