Megjelent a rendelet a banki betétek hozamplafonjáról

  • adozona.hu

A hitelintézetnél 2023. március 31. napjáig kötött, forintban elhelyezett látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétszerződés alapján a betét összegére fizetett kamat nem haladhatja meg az Államadósság Kezelő Központ Zrt. hivatalos honlapján utoljára közzétett 3 hónapos hátralévő futamidővel forgalomba hozott diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékét – szögezi le a 190. számú Magyar Közlönyben kihirdetett 471/2022. számú kormányrendelet.

A szigorítást a lakossági ügyfelekkel legalább 20 millió forint összegben, valamint a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2013. évi CXXXIX. törvény 39. paragrafus (1) bekezdésének a), d), f ), i), l) és m) pontja szerinti törvények hatálya alá tartozó szervezetekkel kötött betétszerződésekre kell alkalmazni.

Így például az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárak, a magánnyugdíjpénztárak, a lakástakarékpénztárak, a biztosítók, a befektetési vállalkozások, az árutőzsdei szolgáltatók, valamint a befektetési alapkezelők lekötéseire is érvényes a kamatplafon.

A rendelet a mai napon hatályba is lépett, rendelkezéseit az ezt követően kötött betétszerződésekre kell alkalmazni.

Miközben a normál lakossági ügyfelek mindössze 1-2 százalékos kamatot kaphatnak a bankszámláikon lekötött pénzük után, a nagyobb lakossági és intézményi befektetők már igen komoly kamatot érhettek el a bankoknál elhelyezett pénzükre. Az infláció elleni küzdelem során ugyanis a jegybank jelenleg évi 18 százalékos kamatot kínál a kereskedelmi bankok egynapos lekötéseire. Vagyis a pénzintézeteknek bizonyos esetekben megérte eddig a Diszkont Kincstárjegy hozamát meghaladó betéti kamatot kínálni kiemelt ügyfeleik részére. A kormány új intézkedése ezt a gyakorlatot számolja fel – ecseteli elemzésében a Bankmonitor.hu.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzemanyag-elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Jogdíjból származó haszon megosztása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kottagrafika FEOR-szám

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs