Kormányinfó: a hatósági üzemanyagár felhasználóinak körét tovább szigorítják

  • adozona.hu

Kormányinfót tartottak szombaton 11 órától, elsődlegesen az üzemanyag- és energiafelhasználási kérdések voltak terítéken.

Mol elnök vezérigazgatója a tegnapi napon arról adott tájékoztatást, hogy karbantartás miatt a százhalombattai finomító leáll, amely pedig felel az ország üzemanyag-ellátásáért. Üzemanyag-ellátási kiesések lehetnek az elkövetkező időben emiatt. Két megoldást lát a kormány erre:

  1. importtal pótolni,
  2. stratégiai készletek felszabadítása


A stratégiai készletből csak annyit szabad felszabadítani, amennyinek a visszapótlása fél éven belül reális, de ez csak a hazai igények kielégítésének egy részére elég. Mellette impotálás válik szükségessé.

A Mol javaslata alapján a 480 forintos garantált, hatósági árat már csak a

  • magánszemélyek számára,
  • a mezőgazdasági gazdálkodóknak és
  • a taxis vállalkozásoknak

tartják fenn.

Hamarosan megjelenik a rendelet arról, hogy ki jogosult a hatósági és ki a piaci árra, a megjelenő kormányrendelet még ma délben hatályosul. A számokról és a készlet felszabadításáról szintén jogszabály fog rendelkezni. Az import részben a hatósági ár, részben az áremelkedés miatt visszaesett, viszont az importszükséglet az "egekben van".

A gáz kiváltásának alternatív lehetőségeit keresik. A tűzifa kivitele már csak engedéllyel lehetséges. Az uniós veszélyhelyzet kihirdetése esetén azonban Magyarországnak is be kell tartania a 15 százalékos gázfelhasználási csökkentési előírásokat.

Aszályhelyzeti operatív törzs alakult a héten, amely a munkáját is megkezdte. Nagy István a döntésekről holnap fog tájékoztatást adni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Iratselejtezés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Átalányadó teszor

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozás megszüntetése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs