hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fontos változás az orosz-ukrán háború miatt elrendelt szankciók alól mentesített szállítások igazoláskódjaiban

  • adozona.hu

Az orosz–ukrán háború miatti szankciós rendeletek meghatározott esetekben lehetővé teszik a termékek szankciók alól mentes szállítását Oroszország, Belarusz vagy Ukrajna nem kormányzati ellenőrzés alá eső területei és az Európai Unió között.

A szankciós rendeletek átmeneti rendelkezéseket állapítanak meg a tilalom alól mentesített szállításokra, amivel konkrét átmeneti időszakra biztosítják a mentességet, az ügyletre vonatkozó szerződéskötés időpontjától annak teljesítéséig.

Az átmeneti rendelkezésekben meghatározott átmeneti időszakok nagy része lejárt, mivel az átmeneti rendelkezések hatályukat vesztették, így az ezekhez kapcsolódó mentességek sem vehetők igénybe. Az igazoláskódok alkalmazását meghatározó TARIC-intézkedéseket a TARIC-ban lezárták.

Ezért már nem lehet alkalmazni a vámeljárásoknál azokat az „Y” kezdetű igazoláskódokat, amelyeket a mentesített szállításokhoz alakítottak ki, és a mentesség határideje lejárt.

A NAV a már nem alkalmazható igazoláskódokat minden esetben publikálja.

A lejárt átmeneti rendelkezéseknek a vámeljárások során nem alkalmazható igazoláskódjait a melléklet tartalmazza.

Továbbra sem kell azonban alkalmazni a tilalmakat átmenetileg a 2905 11 KN kód alá tartozó áruk behozatalakor (a 833/2014/EU tanácsi rendelet 3i. cikk (3ba) bekezdése szerint), ha a behozatalukra a szerződéseket – vagy a hozzájuk kapcsolódó járulékos szerződéseket – 2022. október 7. előtt kötötték, de 2023. június 18-áig teljesítik.

A NAV honlapján megtalálhatók az orosz–ukrán háború miatti szankciók és az azokkal kapcsolatos tájékoztatások, segédletek, háttéranyagok; a szankciós rendeletekben szereplő igazoláskódokat jogcímenként tartalmazó NAV-felhívások, útmutatók.

Az információk ezen a linken érhetők el:

https://nav.gov.hu/fooldal-elemei/fooldali-csempek/magyar-ukran/az-orosz-ukran-haboruval-osszefuggesben-elrendelt-unios-szankciok

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautóadó-kötelezettség üzembentartó részéről

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Iskolarendszerű képzés költségeinek átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1