hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Dinamikus ársapkát vezet be a villamos energiára a szlovén kormány

  • MTI

A villamos energia árának dinamikus korlátozásával a szlovén kormány versenyképes díjakat biztosít a nagyfogyasztók számára, két további törvénnyel pedig lehetővé teszi a költségek támogatását is – jelentette be Bojan Krumer infrastrukturális miniszter szerdán Ljubljanában.

A dinamikus ársapkára vonatkozó rendelet szerdától lépett érvénybe, a két törvénytervezetet pedig még el kell fogadnia a parlamentnek – mondta a tárcavezető. Kiemelte: mindkét jogszabályt a gazdasági tárca dolgozta ki. Az első lehetővé teszi, hogy 2023-ban a vállalatok a fogyasztásuk mértékétől függően áramköltség-támogatást kapjanak. A másik a csúcsidőszaki fogyasztás csökkentését, valamint az elektromos energiát termelő cégek, továbbá a kőolaj- és földgázvállalatok extranyereségének megadóztatását célozza – magyarázta.

Megjegyezte, hogy a cégek eddig nagyon eltérő helyzetben voltak, ami a 2023-as villamosenergia-vásárlást illeti, mivel egyesek már megvásárolták az áram egy részét, mások pedig nem; egyesek magasabb, míg mások alacsonyabb áron jutottak hozzá.

Az első törvényjavaslat szerint minden cég jogosult lesz a támogatásra, a dinamikus ármaximumra pedig csak azok a vállalatok, amelyek a rendelet hatálybalépését követően kötnek szerződést 2023-ra – mondta Krumer.

Egy nagy energiafelhasználású vállalat, amely 2023-ban a fogyasztását a 2021-es év fogyasztásának 70 százalékára csökkenti, ideális esetben 130 eurós megawattóránkénti (támogatott) átlagárat érhet el az Európai Energiatőzsde november 28-i árai alapján – tette hozzá.

A gáz áráról a miniszter elmondta, hogy ugyanaz az első törvény vonatkozik rá, mint a villamos energiára, vagyis a fogyasztás mértékétől függően a vállalatok itt is támogatásban részesülnek. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a gázárak jelenleg "elviselhetőbbek". Ha az árak emelkednek, ugyanazokat a mechanizmusokat alkalmazzák, mint az áram esetében – fogalmazott.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

2023 HIPA

Szipszer Tamás

adószakértő

Főfoglalkozású átalányadózóból katás

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékfizetés katából visszatért bt.

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs