hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Energiaválság: a faalapú nyersanyagok és termékek kiviteli korlátozásáról

  • Tüske Zsuzsanna vámszakértő

Augusztus 10-étől bejelentési kötelezettség vonatkozik az energiaellátás-biztonság szempontjából stratégiai jelentőségű faalapú nyersanyagok és termékek kivitelére. Cikkünkben részletesen ismertetjük a 294/2022. kormányrendeletben előírt megkötéseket, új regisztrációs szabályokat.

A kormányrendeletet 1. mellékletében vámtarifaszám szerint meghatározott faalapú nyersanyagok és termékek (például tűzifahasáb, fűrészpor és fahulladék/maradék, faforgács vagy hasonló farészek) külföldre történő értékesítése vagy értékesítés nélkül külföldre történő kivitele csak a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) felé teljesített bejelentést követően lehetséges. A rendelet alapján az államot vételi vagy elővásárlási jog illeti meg az érintett termékeket illetően.

A faalapú nyersanyagok külföldre történő kiszállítása akkor kezdhető meg, ha a bejelentéstől számított 30 napos határidőn belül az állam nem gyakorolja az elővásárlási vagy a vételi jogát, vagy ha a Nébih az elővásárlási vagy a vételi jogról való lemondásról tájékoztatta a bejelentőt.

A bejelentési kötelezettség mind az uniós tagállamokba, mind az unión kívüli országokba történő kivitelre vonatkozik, viszont a tranzitforgalmat és a Magyarországon bértárolásban lévő tűzifa kiszállítását nem érinti.

Kikre vonatkozik a bejelentési kötelezettség?

A bejelentési kötelezettség érinti a gazdálkodókat és a magánszemélyeket is. Termékértékesítés esetén az értékesítőnek, míg értékesítés nélküli kivitel esetén a terméket kivinni szándékozó természetes személynek, egyéni vállalkozónak, jogi személynek vagy egyéb szervezetnek kell a bejelentési kötelezettséget teljesítenie.

Ellenőrzés és szankcionálás

A rendeletben előírtak megtartását a rendőrség, valamint az állami adó- és vámhatóság ellenőrzik. A rendőrség és a vámhatóság az ellenőrzések során közvetlen adathozzáféréssel lekérdezheti a Nébih nyilvántartásából a bejelentésre vonatkozó adatokat. A bejelentés elmulasztását vagy a visszaigazolással nem rendelkező faalapú nyersanyagok kivitelét az áru (általános forgalmi adó nélküli) piaci értékének 40 százalékáig terjedő közigazgatási bírság kiszabásával szankcionálják.

A bejelentés menete és előírt adatelemei

A bejelentés adattartalmi követelményeit a kormányrendelet 2. paragrafusának (2) bekezdése határozza meg. A bejelentési kötelezettséget a Nébih honlapján közzétett formanyomtatványon kell teljesíteni. A bejelentőnek a formanyomtatványt aláírva (jogi személy esetében cégszerűen aláírva) és szkennelve kell a Nébih részére ([email protected] e-mail címre) elküldenie.

A bejelentéshez csatolni kell:

  • a külföldi értékesítésre vonatkozó szerződést vagy az elfogadott ajánlatot, valamint – ha rendelkezésre áll – a számlát;
  • a külföldre szállításról szóló szerződést, illetve egyéb, a külföldre történő kiszállítást igazoló okirat másolatát;
  • az első két pontban meghatározott okiratok nem magyar nyelven történő kiállítása esetén azok magyar nyelvű fordítását.

A bejelentés megtételét követően a Nébih haladéktalanul ellenőrzi, hogy a bejelentés megfelel-e a meghatározott formai követelményeknek.

  • Ha nem felel meg a formai követelményeknek a bejelentés, azt a Nébih visszautasítja és új bejelentést kell tenni, továbbá, ha a faanyag-kereskedelmi lánchoz tartozó tevékenység tiltása alatt álló személy vagy EUTR technikai azonosítóval nem rendelkező személy teszi a bejelentését, azt érdemi vizsgálat nélkül elutasítja a Nébih.
  • Ha a bejelentés a meghatározott formai követelményeknek megfelel, a Nébih a bejelentést továbbítja a miniszter részére, aki megvizsgálja azt, és dönt arról, hogy az ügylet részét képező faalapú nyersanyagra az állam él-e vételi vagy elővásárlási jogával. Ezt követően a vizsgálat eredményét a miniszter közli a Nébihhel.
  • Amennyiben az állam nem él vételi vagy elővásárlási jogával, a Nébih az elővásárlási jogról vagy a vételi jogról való lemondásról szóló tájékoztatást ad a bejelentőnek.
  • Ha él a vételi vagy elővásárlási jogával az állam, a Nébih haladéktalanul tájékoztatja a bejelentőt, hogy a bejelentésben meghatározott faalapú nyersanyag vonatkozásában az erdészeti társaság elővásárlási vagy vételi jogot gyakorol, ezzel egyidejűleg tájékoztatja a kijelölt erdészeti társaságot a bejelentő adatairól és a bejelentő tájékoztatásának időpontjáról.

Ha a Nébih által történő tájékoztatás kézhezvételéig a bejelentést a bejelentő írásban visszavonja, a Nébih a bejelentéssel összefüggő eljárást megszünteti.

Az állam az elővásárlási vagy a vételi jogát a bejelentés napjától számított harmincadik nap végéig gyakorolhatja.

Vételi jog gyakorlása során alkalmazható vételár

A vételi jog gyakorlása során a vételárról és annak teljesítéséről a bejelentőnek és az erdészeti társaságnak kell megállapodnia. Ha a vételár összegében nem állapodnak meg, az erdészeti társaság a tűzifa jelen kormányrendeletben meghatározott aktuális piaci értékének megfelelő összeget fizeti meg a bejelentő részére. A kormányrendelet 5. paragrafusának (2) bekezdése szerint a tűzifa aktuális piaci értékét a vételi jog gyakorlásának időpontját megelőző 30 napban bejelentett, a rendelet 2. paragrafus (2) bekezdés c) pontjának cb) alpontja szerinti összegek átlagával kell meghatározni. E szerint a szerződésben meghatározott árat kell figyelembe venni, ha pedig nem került sor szerződéskötésre, a tűzifa aktuális piaci értéke a mérvadó.

Ha a bejelentőnek ezen az összegen felüli követelése lenne, azt polgári peres eljárás keretében érvényesítheti.

Felmentés a bejelentési kötelezettség alól

Az erdőgazdálkodásért felelős miniszter felmentést adhat a bejelentési kötelezettség alól egyes ágazatok, ügylettípusok, valamint meghatározott alanyi körre vonatkozóan.

Miniszteri utasítás az állami erdőkben történő fakitermelés részletes szabályairól

Az energiaválság miatt hozott, fakitermelést könnyítő szabályok jövő március végéig érvényesek, természetvédelmi területen pedig továbbra is tilos az őshonos fák tarvágása – közölte ma Nagy István agrárminiszter, utalva a Hivatalos Értesítő 47. számában ma közzétett, 5/2022. AM-utasításra.

A miniszter erről szóló közleményében leszögezte a fakitermelés szabályozására vonatkozó kormányrendelet kizárólag veszélyhelyzet esetére készült, a vegetációs időszakra vonatkozó előírások 2023. március 31. után nem alkalmazhatók. A tárcavezető megerősítette azt is, hogy természetvédelmi vagy Natura 2000 területen az őshonos fák tarvágása továbbra is tilos. A veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról szóló 287/2022. kormányrendeletnek az állam tulajdonában álló erdőkben történő végrehajtásának részletes szabályairól szóló AM-utasítás rögzíti azt is, hogy a megnövekedett tűzifaigény miatt a keresletet elsősorban akáccal kell kielégíteni. A miniszter közölte: ez a fafaj kitermelés után nyers állapotban is jól használható. Hangsúlyozta, a könnyített szabályok csak akkor alkalmazhatók, ha a 2022-re vonatkozó kitermelési terv végrehajtásával a tűzifa-keresleti igény nem elégíthető ki.

A miniszter kifejtette, hogy a magyar erdők folyamatosan növekednek, köszönhetően a hazai erdőgazdálkodás fenntartható gyakorlatának, és annak, hogy Magyarországon Európa egyik legnagyobb erdőtelepítési és fásítási programja zajlik. 2 év alatt 44 ezer hektár új erdő telepítésére jutott támogatás, 2010 óta csaknem 45 millió köbméterrel nőtt az élőfakészlet. Idén csak az állami erdőgazdaságok még 1,3 millió köbméter tűzifa és apríték tervszerű kitermelésére rendelkeznek érvényes engedéllyel. A miniszteri utasítás megerősíti azokat a korábbi intézkedéseket, hogy Magyarország zöld tőkéjét semmiképpen se veszélyeztessük – szögezi le a közleményben Nagy István.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózásba való visszalépés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink