10 találat a(z) fa cimkére

EPR külföldról behozott alapanyagok esetében Kérdés

Helyi iparűzési adó Kérdés

Energiaválság: a faalapú nyersanyagok és termékek kiviteli korlátozásáról Cikk

Augusztus 10-étől bejelentési kötelezettség vonatkozik az energiaellátás-biztonság szempontjából stratégiai jelentőségű faalapú nyersanyagok és termékek kivitelére. Cikkünkben részletesen ismertetjük a 294/2022. kormányrendeletben előírt megkötéseket, új regisztrációs szabályokat.

Az EU 2030-ig szóló új erdészeti stratégiája szerint a fa helyettesítheti az energiaigényes anyagokat Cikk

Az alulról építkező megközelítésen alapuló fenntartható gazdálkodás kulcsfontosságú az uniós erdők és az általuk nyújtott szolgáltatások megőrzéséhez. A fa az egyetlen olyan természetes megújuló erőforrás, amely képes helyettesíteni az energiaigényes anyagokat. A jelentés ezért azt javasolja, hogy az EU támogassa a faalapú helyettesítő anyagok különböző lehetőségeinek szélesebb körű alkalmazását. A faalapú termékeket a lehető leghatékonyabban és a nemzeti sajátosságoknak megfelelően kell felhasználni – vélik a képviselők, írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján.

Erdőtulajdonosnak fa kiadása természetben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy milyen adózással adhatja ki egy kezelői joggal rendelkező bt. az erdő tulajdonosainak a kivágott fát természetben? Áfás számlával kell eladnia, vagy természetbeni juttatásként kell elszámolnia? Válaszukat előre is köszönöm.

Fertőzésveszély egyes import termékek fa csomagolóanyagainál Cikk

2018. október 1-jén újabb kétéves monitoring vizsgálat kezdődik egyes belarusz és kínai áruk (kő-, fém-, fa-, kerámia-, papíráruk, gépek és alkatrészek) fa csomagolóanyagaira vonatkozóan. A vizsgálat újbóli elrendelését az elmúlt évek negatív ellenőrzési tapasztalatai indokolták. Az Európai Bizottság egyúttal az ellenőrzött áruk körét is jelentősen bővítette – közölte a Nébih.

Családi gazdaság Kérdés

Adott egy 4 tagú családi gazdaság, melyben csak a vezető rendelkezik őstermelői igazolvánnyal (nem közös) és ő kért adószámot, kompenzációs felár mellett alanyi adómentességet választott. Értékesítéseit a vevők kompenzációs felár alkalmazása mellett felvásárlási jegyen bizonylatolták. Az eddig befolyt összeg 4 millió forint kompenzációs felárral együtt. Értékesíteni szeretne (adóalanynak) saját tulajdonú erdőjéből lábon álló fát, melyről számlát kell az értékesítéshez kibocsátania, vevője nem alkalmaz felvásárlási jegyet. Az szja-törvény szerint fog adózni, mivel az erdőgazdálkodó az őstermelői is, ezért választhatja ezen adózási módot, a bevétel egyenlő arányban osztódik a családi gazdaság tagjai között. A lábon álló fa értéke 10 millió forint lesz, mely a 8 millió forint adómentes határ összegét egy számlában túllépi. A számlát hogyan kell kibocsátania, 10 millió Ft + 27% áfa, vagy 10 millió Ft adómentesen? Az ügylet utáni termékek értékesítéseit továbbra is kompenzációs felár alkalmazásával kívánja megoldani (kb. 5 millió Ft) a felvásárlók felé (2 millió euró alatt marad). Megteheti-e vagy áfás számlát kell a fa értékesítését követően kibocsátania?

Új réteg kaphat téli rezsicsökkentést Cikk

A kormány szerdai ülésén döntést hozott arról, hogy a kiépített gázhálózattal rendelkező településeken fával és szénnel fűtők is megkapják a téli rezsicsökkentést – tájékoztatta a kormányszóvivő csütörtökön az MTI-t.

Őstermelő – saját erdőterületről fa értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Őstermelő, tevékenységi körében szerepel az erdőgazdálkodás, a saját tulajdonú erdejéből értékesíteni szeretné a vágásra érett fát. A kérdés, hogy van-e szja szerinti adózási különbség, ha a vevő a fát lábon állóként vásárolja meg, vagy az őstermelő kitermelteti és mint kitermelt famennyiséget értékesíti? Kérem szíveskedjenek mindkét értékesítési mód adózási feltételeiről tájékoztatni. Tisztelettel várom válaszukat!

Ekáer Kérdés

Tísztelt Szakértő! A kérdésem a következő: "A" erdőgazdálkodó kitermelt fát (kockázatos termék) ad el "B" kereskedő cégnek. A eladó az adásvételi szerződésben kiköti, hogy az ekáerszám intézése a vevő, "B" felelőssége. – "B" közvetlenül az erdőből viszi el a fát a saját telephelyére: Ekáerköteles-e ez a fuvar? (Ez az első fuvar, de értékesítés nincs.) Ha igen, kinek kell ekáerszámot kérni? – "B" eladja a fát "C" nem végfelhasználónak, és közvetlenül az erdőből "C "telephelyére szállítja: ez a fuvar számít az első közúti szállítással járó értékesítésnek? A lényeg: milyen esetekben lehet "A" erdőgazdálkodó ekáerszámkérésre kötelezett? Amennyiben az adásvételi szerződés kiköti, hogy minden esetben a vevőnek kell kérnie ekáerszámot, van "A"-nak más teendője? Köszönöm mielőbbi válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR-díj, -kötelezettség, számviteli elszámolás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Üzletszerűség kérdése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Gyártó vagy sem

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3