A szakápolás átszervezésének menete az ápoltaknál és a szakápolóknál

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

2023. január 1-jétől átalakult a szakápolás, amelyről a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény módosítása rendelkezik. A törvény meghatározza többek között a feladat átvételéhez kapcsolódó vagyonjogi kérdéseket, a szakdolgozók áthelyezését, és az ápolt betegek szociális ellátórendszerbe történő átvételét. Cikkünkben a szakdolgozók áthelyezését és a betegek átvételét részletezzük.

A belügyminiszter és az igazságügyi miniszter még tavaly októberben nyújtotta be az egészségügyi ellátórendszer megújításához szükséges intézkedésekről szóló előterjesztést, amelyben a következők olvashatók: „A betegek legtöbbször az aktív kórházi ellátásból kerülnek ápolási osztályokra, mivel állapotuk már nem igényel rendszeres, aktív egészségügyi ellátást, emiatt a kórházi elhelyezésük már nem indokolt. A betegek egy része szociális okból marad kórházi ellátás keretei között, például amiatt, hogy a családjuk mindennapi ellátásukról nem tud személyesen gondoskodni, emiatt fekvőbeteg intézetben való elhelyezésük szükségessége forog fenn. Ezen betegek többsége orvosi beavatkozást, rendszeres egészségügyi ellátást nem igényel, alapvetően szociális okokból kerül a fekvőbeteg-ellátó intézménybe… A törvény megteremti a jogalapját annak, hogy az egészségügyi szakellátás azon ápolási ágyai kerüljenek a szociális ellátórendszer részére átadásra, amelyeken az állami fenntartású egészségügyi szolgáltatók tartós ápolást-gondozást végeznek, az állami fenntartású egészségügyi intézményekben végzett ápolást a szociális ellátórendszer keretein belül működő szakápolási központok végzik a jövőben.” A fentiek forrása:

https://mok.hu/public/media/source/E%C3%BC_%C3%A1talak%C3%ADt%C3%A1s_el%C5%91terjeszt%C3%A9s.pdf

Mindezek alapján tekintsük át, hogy a szakápolás átszervezése hogyan érinti az ápolási ellátásban részesülő betegeket?

Az átadó kórházban szakellátást végző orvos – a szakápolási szükséglet vizsgálata alapján – dönt arról, hogy melyik beteg kerül átadásra a szakápolást nyújtó intézménybe (szakápolási központba). Ezt követően az átadó kórház – a feladatátadás-átvétel napját megelőző 35. napig – átadja az átvevő fenntartónak az orvosszakmai döntés alapján átvételre javasolt beteg

♦ nevét,

♦ lakcímadatait és

♦ a nyilatkozattételre jogosult személynek, vagy a beteg törvényes képviselőjének a nevét, elérhetőségét.
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük az átvevő intézmény feladatait, a beteg lehetőségeit, továbbá a szakápoló átvételével kapcsolatos teendőket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Catering

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Stand bérleti díja Svájcban

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs