hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit tehet a megszűnt magánnyugdíjpénztár volt tagja, ha még mindig tagként tartják nyilván?

  • adozona.hu

Megszűnt magánnyugdíjpénztár volt tagja nyilatkozat hiányában átkerült az állami nyugdíjrendszerbe, de a megszűnt magánnyugdíjpénztár még mindig tagként tartja nyilván. Mit tehet a magánnyugdíjpénztár tagja annak érdekében, hogy állami nyugdíja 100 százalékban kerüljön megállapításra? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: 2011. január 12-én a BFKH Nyugdíjbiztosítási Igazgatósága Nyilvántartási Főosztálya előtt azt a nyilatkozatot tettem, hogy fenntartom az OTP magánnyugdíjpénztári tagságom. Azonban a jogszabályváltozásoknak köszönhetően 2013. május 31-éig az OTP Magánnyugdíjpénztárból önként át kellett volna lépnem egy másik magánnyugdíjpénztárba annak érdekében, hogy fenntartsam a tagságom, de én ezt elmulasztottam megtenni. Következésképpen a törvény erejénél fogva átkerültem az állami nyugdíjrendszerbe, így már azóta nem vagyok tagja egyetlen magánnyugdíjpénztárnak sem. De a nyugdíjbiztosító úgy tart nyilván, mintha tag lennék, holott már nem vagyok az. A nyugdíjbiztosító az öregségi nyugdíjam megállapítása során most azt kéri tőlem, hogy hozzak egy nyilatkozatot, hogy én visszalépek az állami tb-rendszerbe. A magánnyugdíjpénztár visszautalja a tőkét az államnak az esetleges hozamot pedig megkapnám, ha lenne ilyen pénztár. De már nincs ahonnan kérjek: „Tájékoztatás adatszolgáltatás megszűnéséről”. Ha nem tudok bemutatni ilyen igazolást, hogy én már nem vagyok tag, nem 100 százalékban lesz megállapítva a tb-nyugdíjam. Kérem iránymutatását, hogy mit tegyek?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A magánnyugdíjról és a magánnyugdíjakról szóló 1997. évi LXXXII. törvény (Mpt.) 2012 és 2015 között hatályos 83. § (7) és 84. § (4) bekezdése értelmében a magánnyugdíjpénztár jogutód nélkül – felszámolással vagy végelszámolással – történő megszűnése esetén a felszámoló/végelszámoló levélben tájékoztatja/tájékoztatta a pénztár tagjait a pénztár jogutód nélküli megszűnéséről és 30 napos határidővel nyilatkozattételre szólítja/szólította fel a tagokat, hogy melyik pénztárba kívánnak átlépni.

Abban az esetben, ha a tag a megadott határidőn belül nem nyilatkozik/nyilatkozott, a felszámolónak/végelszámolónak intézkednie kellett a tag társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszaléptetése érdekében. Felszámolás/végelszámolás címén történő visszalépés esetén a hozamgarantált tőke összegét 2014. december 31-éig nem a Nyugdíjbiztosítási Alapba, hanem a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (NYACSA) részére kellett átutalni, melynek kezelője ismereteim szerint az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK).

Olvassa el az Adózóna további írásait nyugdíj témában itt!

A 2012. évet követően, a magánnyugdíjpénztár jogutód nélkül történő megszűnésével összefüggésben bekövetkezett visszalépésekről a 2015. január 1-jét megelőző időszak tekintetében elsődlegesen az érintett magánnyugdíjpénztár iratainak kezelője, illetve esetleg a NYACSA kezelője, az ÁKK (cím: 1013 Budapest, Krisztina tér 2.) adhat felvilágosítást.

Javasolom, hogy a nyugdíjszerv részére nyilatkozzon arról, hogy Ön a magánnyugdíjpénztár 2013. évi végelszámolással történő megszűnésekor nem tett semmilyen nyilatkozatot a tagsága fenntartásáról és másik pénztárba történő átlépéséről, valamint nem vett igénybe semmilyen pénztári szolgáltatást és ennél fogva, az Mpt. rendelkezései alapján, visszaléptetésre került az állami társadalombiztosítási rendszerbe. Kérje a volt OTP Magánnyugdíjpénztár végelszámolójának, valamint az ÁKK hivatalbóli megkeresését a visszaléptetés esetleges igazolására. Igazolás hiányában, véleményem szerint, az attól eltérő bizonyítékok hiányában, a nyilatkozatával is pótolhatja a visszalépésről szóló okirati bizonyítékot, az eljáró nyugdíjszerv pedig a rendelkezésre álló adatokat, valamint a nyilatkozatát a magánnyugdíjpénztári tagsággal kapcsolatos jogszabályokkal együtt kell majd értékelje.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Induló kivás kft. – pénztár mentesített értéke

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Bitcoin értéke nyitómérlegben

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs