hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kivás cég társadalombiztosítási kötelezettségei

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A kisvállalati adó két adónemet vált ki: a szociális hozzájárulási adót és a társasági adót. A kiva alanya azonban nem mentesül az egyéb társadalombiztosítási kötelezettségek alól. Cikkünkben végigmegyünk azon személyi jellegű kifizetéseken, amelyek fejtörést okoznak általában abban a tekintetben, hogy érintik vagy sem a kiva alapját.

A Kiva (a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII.) törvény 31. § (2) bekezdése érelmében a kisvállalati adó alanya a társasági adó mellett mentesül a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól is.

Ezen túlmenően azonban a társadalombiztosítási kötelezettségei megegyeznek a nem kivaalanyok társadalombiztosítási kötelezettségeivel a biztosítási kötelezettségtől a tb-járulékfizetési kötelezettségig. Sőt ez utóbbinak a kivaalap megállapításánál nagyon fontos jelentősége van.

Olvassa el az Adózóna „Nyugdíj: itt vannak a 2023. január 1-jétől életbe lépő emelés részletei”, „A foglalkoztatók kötelezettségei, ha beteg lesz a munkavállaló” és „Átalányadózó egyéni vállalkozók járulékai és szochója 2023-tól” című írásait!

A Kiva törvény 12. § (1) bekezdése értelmében ugyanis a (3)–(5) bekezdés alapján megállapított kivaalapot a személyi jellegű kifizetésekkel növelni kell.

A jogszabály alkalmazásában személyi jellegű kifizetésnek pedig azon személyi jellegű ráfordítás minősül, amely az adóévben a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) szerint járulékalapot képez.

Ettől eltérően a vállalkozás társas vállalkozónak minősülő tagja esetében (amennyiben a havi tagi jövedelme ennél alacsonyabb) a minimálbér vagy garantált bérminimum 112,5 százaléka (tehát a szociális hozzájárulási adó alapja) minősül személyi jellegű kifizetésnek. Ugyanakkor nem kell számolni a minimummal arra az időszakra, amelyre az érintettnek „nem keletkezik a Tbj. 39. §-a szerinti járulékalap utáni járulékfizetési kötelezettsége.”

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja mi minősül még személyi jellegű kifizetésnek, illetve milyen személyi jellegű kifizetések nem képezik járulék alapját, így a kivaalapot sem növelik!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkáltatói kölcsön és munkabérelőleg

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Unión belüli munkavégzés, Spanyolország

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs