hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A foglalkoztatók kötelezettségei, ha beteg lesz a munkavállaló

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Olvasói kérdésben merült fel nemrégiben, hogy a néhány napja belépett munkavállaló esetében milyen időtartamra kell megfizetnie a táppénz-hozzájárulást a foglalkoztatónak. A választ vélhetően nem nyugtázta örömmel a kérdező, hiszen a kötelezettség – az egészen rövid jogviszony ellenére – a táppénz folyósításának egész tartama alatt terheli a céget. A vázolt ellentmondás kapcsán érdemesnek gondoltuk összefoglalni a dolgozó keresőképtelenségéből következő munkaadói kötelezettségeket, amelyek – a keresőképtelenséggel összefüggő adminisztrációs feladatokon felül – keletkeznek.

A keresőképtelen munkavállaló mentesül a rendelkezésre állási és a munkavégzési kötelezettség alól. Ez egyben azt is jelenti, hogy a munkaadónak valamilyen formában a helyettesítéséről (a kieső munka elvégzéséről) gondoskodnia kell.

Közvetlen költségként alapesetben két tétel jelentkezik: a betegszabadság és a táppénz-hozzájárulás.

A munka törvénykönyve (Mt.) 126. paragrafusának (1) bekezdése értelmében a munkavállaló számára a betegség miatti keresőképtelenség tartamára naptári évenként tizenöt munkanap betegszabadság jár.

Ettől eltérően nem jár betegszabadság a társadalombiztosítási szabályok szerinti üzemi baleset és foglalkozási betegség miatti keresőképtelenség, valamint a veszélyeztetett várandósság miatti keresőképtelenség tartamára.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben táblázatban is szemléltetjük az egyes betegségkódokhoz kapcsolódó munkáltatói kötelezettségeket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön – nem kapcsolt vállalkozás

Nagy Norbert

adószakértő

Telefon-szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs