hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egészségügyi hozzájárulás: változások a szabályozásában

  • Szikszai Anikó, tb-szakértő

Kapcsolódó jogszabályok


Cikksorozatunkban példák bemutatásával hívjuk fel a figyelmet az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvény magánszemélyeket és kifizetőket egyaránt érintő, január 1-jétől hatályos változásaira. Az első részben a magánszemélyeket, a másodikban pedig a kifizetőket érintő változásokat mutatjuk majd be.

Január 1-jétől  -- a személyi jövedelemadóról szóló törvény változásaival összefüggésben -- több ponton változott az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvénynek (a továbbiakban: Eho törvény) a magánszemélyek fizetési kötelezettségeit érintő része.

1. Életbiztosításból származó jövedelem

Az új előírások szerint a magánszemély egyéb jövedelmét is terhelheti 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség.

Az Eho törvény 3. §-ának (7) bekezdése szerint
„(7) Az Szja tv. 28. § (2) bekezdése szerinti jövedelem után a jövedelmet szerző magánszemélyt terhelő egészségügyi hozzájárulás mértéke 14 százalék, ha a jövedelem megszerzésének időpontja a lejárati szolgáltatással nem bíró, teljes életre (kizárólag halál esetére) szóló, visszavásárlási értékkel bíró életbiztosítás megkötésétől -- de legkorábban 2013. január 1-jétől -- számított 10 évet követő időpontra esik.”

Nézzük meg e szabály gyakorlati alkalmazását egy konkrét példán!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautóadó-kötelezettség üzembentartó részéről

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Iskolarendszerű képzés költségeinek átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1