hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Törvényes lehetőségek vállalkozóknak a közteher-mentességre

  • Szikszainé dr. Bérces Anikó

2012-ben – amikor a vállalkozók társadalombiztosítással kapcsolatos közterhei jelentősen megnőttek – fontos lehet azoknak a törvényes lehetőségeknek az áttekintése, amelyek (meghatározott feltételek mellett) segítséget jelenthetnek a pénzügyi-gazdasági szempontból nehéz helyzetbe került vállalkozások számára.

Közismert, hogy 2012. január 1-jétől az úgynevezett főállású vállalkozók – 2011. évhez képest – nagyobb mértékben kötelesek hozzájárulni a társadalombiztosítással kapcsolatos közterhekhez.

Ez igaz mind az egyéni járulékfizetésre, mind pedig a társadalombiztosítási járulékot felváltó szociális hozzájárulási adóra.

A szabályok szerint az egészségbiztosítási és munka-erőpiaci járulékot legalább a minimálbér/garantált bérminimum 150 százaléka alapján, a szociális hozzájárulási adót, pedig legalább a minimálbér/garantált bérminimum 112, 5 százaléka alapján kell megfizetni. Emellett megszűnt az úgynevezett göngyölítéses módszer lehetősége is, vagyis a minimum fizetési kötelezettségeket 2012-ben már nem éves, hanem havi szinten kell teljesíteni.
Persze a jogalkotó gondolt azokra is, akik valamilyen okból nem tudják e kötelezettségüket leróni.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close