hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Társadalombiztosítási szabályok a Brexit után

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Az Egyesült Királyság 2020. február 1-jén kilépett az Európai Unióból. Ezt követte egy átmeneti időszak tavaly év végéig. Idén január 1-jétől az Egyesült Királyság már az Európai Unión (EU) kívüli országnak számít, de mégis olyan állam, amely többoldalú nemzetközi szerződéssel rendelkezik a közösség tagországaival, így Magyarországgal is. Ez különösen fontos, mert a magyar társadalombiztosítási kötelezettségeket a nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozó személyre az egyezmény szabályai szerint kell alkalmazni.

Ez a többoldalú szerződés – melyet alkalmazni kell a Nagy-Britanniában tartózkodó, ott tartósan vagy ideiglenesen dolgozó magyar magánszemélyek és az onnan hazánkba érkező egyesült királyságbeli állampolgárok (sőt meghatározott feltételek teljesülésekor az úgynevezett harmadik országbeli állampolgárok, valamint családtagjaik) tekintetében – magában foglalja

‒ a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának az Európai Unióból és az Európai Atomenergia Közösségből történő kilépéséről szóló megállapodást (a továbbiakban kilépési megállapodást) [https://ec.europa.eu/info/relations-united-kingdom/eu-uk-withdrawal-agreement_hu], valamint a

‒ 2020. december 24-én elfogadott Kereskedelmi és Együttműködési Megállapodást (a továbbiakban együttműködési megállapodást) [https://ec.europa.eu/info/relations-united-kingdom/eu-uk-trade-and-cooperation-agreement_hu].

A kilépési megállapodás alapján meghatározható a személyi kör, amelyre a koordinációs rendeleteket kell alkalmazni mindaddig, ameddig az adott személy megszakítás nélkül valamely tagállamot és az Egyesült Királyságot egyidejűleg érintő helyzetben marad.

Az együttműködési megállapodás szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló jegyzőkönyv része (SSC) vonatkozik azokra a személyekre, akik egy vagy több állam jogszabályainak hatálya alá tartoznak vagy tartoztak, valamint az ő családtagjaikra és túlélő hozzátartozóikra. Többek között itt olvashatunk az alapelvi előírásokról, az egyenlő bánásmódról, az időszakok összeszámításáról, az ellátások halmozódásának tilalmáról, valamint az ellátások exportálhatóságáról.

A foglalkoztatási jogviszony alapvetően meghatározza, hogy a magánszemélynek melyik országban keletkezik járulékfizetési kötelezettsége. Például egy angol munkaviszonyban dolgozó magyar munkavállaló az Egyesült-Királyságban biztosított, míg egy magyar munkaviszonyban dolgozó brit állampolgár Magyarországon. Ha a jogviszony és a munkavégzés helye különbözik, mert a magánszemély kiküldetésben dolgozik, vagy tevékenységét több ország területén végzi, esetleg egyik országban munkavállaló míg a másikban igazgatósági tisztséget tölt be, akkor a járulékfizetési kötelezettség meghatározásához figyelemmel kell lenni az egy állam joghatóságának elvére.

Az egy állam joghatóságának elve azt jelenti, hogy az unióban érvényes szabályokhoz hasonlóan fő szabály szerint a társadalombiztosítási kötelezettség a munkavégzés helyén keletkezik. Ennek alapján az angol jogviszonyban az Egyesült Királyság területén dolgozó magyar állampolgár az angol társadalombiztosítás hatálya alá tartozik mindaddig, amíg a munkát az Egyesült Királyság területén végzi.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, milyen bejelentési kötelezettségük vannak az érintett magánszemélyeknek, milyen speciális szabályok vonatkoznak a kiküldetésben lévőkre.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazdasági támogatás elszámolása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Angliai munkabér adózása Magyarországon

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close