hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Táppénz többes jogviszonyban - így változtak az előírások

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Kapcsolódó jogszabályok


A táppénz-szabályok július 15-ei változásával egyidejűleg módosultak a többes jogviszonyban dolgozók táppénz-megállapítási előírásai is.

A kötelező egészségbiztosításról szóló 1997. év LXXXIII. törvény (Eb.tv.) 43. § (2) bekezdése szerint az egyidejűleg fennálló több biztosítási jogviszony esetén a keresőképtelenséget és a táppénzre való jogosultságot, azok időtartamát, az ellátás mértékét, illetőleg összegét mindegyik jogviszonyban külön-külön kell megállapítani. E rendelkezés vonatkozik arra az esetre is, ha a több biztosítási jogviszony ugyanannál a foglalkoztatónál áll fenn.

Például, ha valaki egyidejűleg munkaviszonyban és megbízási jogviszonyban áll, keresőképtelensége esetén – a további jogosultsági feltételek fennállása esetén – mindkét jogviszonyában jogosult táppénzre.

Ha az egyik (vagy a korábbi jogviszony) megszűnt, akkor az abból származó jövedelmet is figyelembe lehetett venni a táppénz összegének a megállapításánál. Erről az Eb. tv. végrehajtását segítő 217/1997. (XII. 1.) kormányrendelet 27/A §-ának (1) bekezdése rendelkezett, kimondva, hogy a táppénz összegének megállapításánál a megszűnt biztosítási jogviszonyból származó jövedelmet akkor lehet figyelembe venni, ha azt az irányadó időszakban megszűnt biztosításból származó, rendszeres jövedelemként a számítási időszakra vagy nem rendszeres jövedelemként a számítási időszakban fizették ki.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás M lap

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink