hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Táppénz, csed, gyed, egyszeri segély méltányosságból

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Sokan nem tudják, hogy ha a biztosított nem rendelkezik elég biztosítási idővel, akkor is van lehetősége arra, hogy méltányossági eljárás keretében egészségügyi ellátáshoz jusson, azon belül táppénzt, csecsemőgondozási díjat (csed), gyermekgondozási díjat (gyed) és egyszeri segélyt kaphasson.

Méltányossági táppénz

A méltányossági táppénznek két típusa van. Biztosított betegségére/keresőképtelenségére tekintettel járó méltányossági táppénz és a gyermek betegsége esetén méltányosságból megállapítható gyermekápolási táppénz.

A biztosított keresőképtelenségére tekintettel járó méltányossági táppénz – azaz a táppénz időtartamának meghosszabbítása – kizárólag az 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 5. paragrafusa szerinti biztosítottnak engedélyezhető. A táppénzidőtartam meghosszabbítása iránti kérelem kizárólag a beutalásra jogosult orvos által kiadott igazolásban foglaltak figyelembevételével engedélyezhető.

Figyelemmel kell lenni arra, hogy a táppénz folyósítása nem haladhatja meg az 1 évet, azaz a biztosított számára megállapított táppénz folyósításának időtartama a méltányosságból engedélyezhető táppénzfolyósítás időtartamával együtt sem haladhatja meg az 1 évet.

Nem engedélyezhető méltányosságból a táppénz, ha a biztosított jogszabály alapján egyéb ellátásra szerzett jogosultságot, illetve ellátásban részesül, kivéve, ha

– gyermekgondozási támogatás mellett munkavégzési kötelezettsége van, valamint,

– ha az ápolási díj mellett munkát végző biztosított a gyermeke betegségére tekintettel igényel táppénzt.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a gyermek betegsége esetén méltányosságból igényelhető gyermekápolási táppénzre. a méltányossági csedre, gyedre vonatkozó szabályokat, valamint ismertetjük a kérelem benyújtásának menetét, a méltányosságból adható segély kritériumait.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő kiegészítő tevékenysége

Lepsényi Mária

adószakértő

Magyar Kultúráért Alapítvány támogatása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3