hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Táppénzes mehet-e nyugdíjba, nyugdíjas kaphat-e táppénzt?

  • adozona.hu

Férfi munkavállaló – aki táppénzen van – június 3-án tölti be a 63. életévét, eléri a nyugdíjkorhatárt, szeretne nyugdíjba vonulni. A munkáltatónak mit kell tennie? Táppénz alatt kijelentheti a munkavállalót, majd vissza kell jelentenie munkaviszony melletti nyugdíjasként? Ha megszűnik a munkaviszony, nyugdíjat fog kapni a munkavállaló, és táppénzt nem? Az olvasó kérdésére Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszol.

Az öregségi nyugdíj attól a naptól állapítható meg, amely napon a jogosultsághoz szükséges feltételek bekövetkeztek. Az öregségi nyugdíjra vonatkozó jogosultsági feltételek: nyugdíjkorhatár betöltése, szükséges szolgálati idő (teljes nyugdíjhoz legalább 20 év, résznyugdíjhoz pedig legalább 15 év) megszerzése, valamint azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi nyugdíjat megállapítják, az érintett személy ne álljon biztosításra kötelező jogviszonyban.

A megkeresése szerint az érintett személy táppénzes ellátásban részesül, a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt 2016. június 3-án tölti be.

Annak érdekében, hogy ezen személy részére 2016. június 3-tól kezdődően a nyugdíj megállapítható legyen, a biztosítási jogviszonyának meg kell szűnnie 2016. június 2-án. A nyugdíj megállapítása érdekében 2016. június 3-án ez a személy nem részesülhet táppénzben sem, illetve nem állhat biztosításra kötelező jogviszonyban.

A táppénzes állomány nem akadálya a munkaviszony megszüntetésének, azonban a felmondással a táppénzes állomány nem szűnik meg automatikusan, tehát a nyugdíj megállapítása érdekében a betegállományt is meg kellene szüntetnie a munkavállalónak.

Véleményem szerint az idő rövidsége miatt, amennyiben az érintett munkavállaló 2016. június 3-tól tényleg igénybe kívánja venni a nyugdíjat, kizárólag a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése jöhet szóba, hiszen felmondás esetén a munkaviszony kapcsán – attól függően, hogy az érintett munkavállaló hány éve dolgozik a munkáltatónál – bizonyos mértékű felmondási idővel is számolni kell.

Közös megegyezés esetén viszont külön megállapodás alapján lehet rendezni a munkaviszony megszűnését, valamint az azzal kapcsolatos feltételeket.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Táppénzre való jogosultság lejárta

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs