hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szolgálati járandóság: mire lesz elég?

  • Adózóna

A szolgálati járandóságban részesülőket érintő, adókedvezmények igénybevételével kapcsolatos bizonytalanságok a jelek szerint elérték az illetékes tárcát is - legalábbis e kérdések tisztázására szakmai álláspontot adott ki a Honvédelmi Minisztérium.

Az elmúlt időszakban több megkeresés érkezett a Honvédelmi Minisztérium közgazdasági és pénzügyi hivatalához azzal kapcsolatban, hogy a szolgálati járandóság után miként kell az adóbevallást megtenni, illetve, hogy a különböző adókedvezményeket hogyan kell (lehet) az adóbevallás során érvényesíteni, ezért a hivatal közzétette a hivatalos szakmai álláspontját e kérdésekkel kapcsolatban - derül ki a kormány.hu-n megjelent dokumentumból, írja a napi.hu.

A tárca emlékeztet arra, hogy 2012. január 1-jétől szolgálati nyugdíj nem állapítható meg, a 2012. január 1-je előtt megállapított és folyósított szolgálati nyugdíjat 2012. január 1-jétől szolgálati járandóságként kell tovább folyósítani.A HM egyrészt a szolgálati járandóság "személyi jövedelemadó mértékével" történő csökkentését magyarázza az álláspontjában - amely a tárca szerint is félreértésre adhat okot. A minisztérium álláspontjában megerősíti, hogy a szolgálati járandóság mértékét a megállapítása során egy meghatározott mértékkel csökkentik, de magából a szolgálati járandóságból személyi jövedelemadót nem vonnak le (csak a személyi jövedelemadó mértékével megegyező összeget). "Tehát a csökkentés nem jelent adókötelezettséget, és így nem minősül adóelőlegnek sem" - írja a lap a minisztériumra hivatkozva.

A családi adókedvezmények érvényesítésével kapcsolatban a HM arra hívja fel a figyelmet, hogy csupán a szolgálati járandóságból a családi adókedvezményt közvetlenül nem lehet érvényesíteni. Amennyiben azonban a törvényi előírások alapján a szolgálati járandóságban részesülő jogosult lenne a családi adókedvezményre, vagy annak adóalapkedvezményként nem érvényesíthető részére, az adó mértékével megállapított összeg a szolgálati járandóság csökkentésével szemben érvényesíthető.

A teljes cikket itt olvashatja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Piaci ár

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

"Saját tőke pótlása" válaszhoz

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Leköszönő tulajdonos szavazati joga

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close