hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Özvegyi nyugdíj, ideiglenes özvegyi nyugdíj feltételei

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretein belül, a saját jogú nyugellátás (öregségi nyugdíj) mellett, a kereső, illetve az egyik kereső családtag elvesztése miatt csökkent családi bevételre tekintettel hozzátartozói nyugellátás megállapítása is lehetséges.

Öregségi nyugdíj esetén az adott személynek, igénylőnek kell minden feltételt teljesítenie: neki kell betöltenie a nyugdíjkorhatárt, és neki kell megszereznie a szükséges szolgálati időt, jogosultsági időt.

Hozzátartozói nyugellátás esetén a jogosultsági feltételek szétválnak: az előzetes biztosítást az elhunyt jogszerzőnél kell vizsgálni, az igénylőnél nem. Ennek alapján hozzátartozói nyugellátásra olyan személy is jogosult lehet, aki még egy napot sem töltött biztosításban.

A hozzátartozók esetében a hozzátartozói viszonyon túl (elvált házastárs, árva, szülő stb.) további feltételeket (életkor, egészségi állapot, tanulmányok folytatása, eltartás ténye stb.) is vizsgálni kell.

Olvassa el az Adózóna Jogosultság árvaellátásra, szülői nyugdíjra: ezek a feltételek", Nők kedvezményes nyugdíja: amikor nem elég a 40 év szolgálati idő" illetve "Elvált szülők – hogyan járnak az ellátások?" című írását is!

Minden esetben kizáró ok viszont, ha az igénylő okozta szándékosan a jogszerző halálát.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen feltételek teljesülése esetén szerzett jogot az elhunyt, melyek a hozzátartozókra előírt jogosultsági feltételek, mikor állapítható meg a hozzátartozó részére ideiglenes özvegyi nyugdíj, mikor éled fel az özvegyi nyugdíj, illetve mikor kerül sor az ismételt megállapításra!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemélyek közötti kamatmentes kölcsön adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Átmeneti bányászjáradékos munkaideje

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs