Özvegyi nyugdíj, ideiglenes özvegyi nyugdíj feltételei

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretein belül, a saját jogú nyugellátás (öregségi nyugdíj) mellett, a kereső, illetve az egyik kereső családtag elvesztése miatt csökkent családi bevételre tekintettel hozzátartozói nyugellátás megállapítása is lehetséges.

Öregségi nyugdíj esetén az adott személynek, igénylőnek kell minden feltételt teljesítenie: neki kell betöltenie a nyugdíjkorhatárt, és neki kell megszereznie a szükséges szolgálati időt, jogosultsági időt.

Hozzátartozói nyugellátás esetén a jogosultsági feltételek szétválnak: az előzetes biztosítást az elhunyt jogszerzőnél kell vizsgálni, az igénylőnél nem. Ennek alapján hozzátartozói nyugellátásra olyan személy is jogosult lehet, aki még egy napot sem töltött biztosításban.

A hozzátartozók esetében a hozzátartozói viszonyon túl (elvált házastárs, árva, szülő stb.) további feltételeket (életkor, egészségi állapot, tanulmányok folytatása, eltartás ténye stb.) is vizsgálni kell.

Olvassa el az Adózóna Jogosultság árvaellátásra, szülői nyugdíjra: ezek a feltételek", Nők kedvezményes nyugdíja: amikor nem elég a 40 év szolgálati idő" illetve "Elvált szülők – hogyan járnak az ellátások?" című írását is!

Minden esetben kizáró ok viszont, ha az igénylő okozta szándékosan a jogszerző halálát.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen feltételek teljesülése esetén szerzett jogot az elhunyt, melyek a hozzátartozókra előírt jogosultsági feltételek, mikor állapítható meg a hozzátartozó részére ideiglenes özvegyi nyugdíj, mikor éled fel az özvegyi nyugdíj, illetve mikor kerül sor az ismételt megállapításra!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyszemélyes kft. ügyvezető jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Áfakérdés

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Kivaalap

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close