Nők kedvezményes nyugdíja: amikor nem elég a 40 év szolgálati idő

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

A hatályos jogi szabályozás alapján a nyugdíjkorhatár betöltése előtt öregségi nyugdíj megállapítására kizárólag a nők részére nyílik lehetőség, amennyiben legalább 40 év jogosultsági időt szereznek. Az előzőekben említett fő jogosultsági feltétel mellett, további jogosultsági feltételek teljesítése is szükséges a kedvezményes nyugdíj igénybevételéhez.

A kedvezményes nyugdíj igénybevételével kapcsolatban elsődlegesen azon tényt kell megemlíteni, hogy a jogosultsági idő fogalma szűkebb, mint az általános szabályok szerinti szolgálati időé. Ez abban nyilvánul meg, hogy jogosultsági időként kizárólag olyan időszakot lehet elismerni, amely időszak a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) szerint szolgálati időnek számít, azonban függetlenül azon ténytől, hogy az adott időszak az általános szabályok szerint szolgálati időnek minősül, nem biztos, hogy a kedvezményes nyugdíjazás tekintetében jogosultsági időként is elismerhető. A jogosultsági időnek is számító szolgálati időket a Tny. és a végrehajtására kiadott 168/1997. kormányrendelet (TnyR.) sorolja fel.

Jogosultsági időként nem vehető figyelembe például

– a munkanélküli ellátás folyósításának időtartama,
– az egyébként szolgálati időként elismerhető tanulmányi idő,
– a passzív, vagyis a biztosítási jogviszony megszűnését követően folyósított táppénz időtartama,
– az 1998. január 1-jét megelőzően – nem gyermekgondozás, vagy ápolás miatt igénybevett – fizetés nélküli szabadság szolgálati időnek minősülő első 30 napja,
– a megállapodás alapján külön nyugdíjjárulék fizetésével szerzett szolgálati idő.

A kedvezményes nyugdíjazás szempontjából a közeli hozzátartozó – férj, szülő, testvér – súlyos betegsége miatt megállapított ápolási díj időtartama sem vehető figyelembe jogosultsági időként, bár az az általános szabályok szerint egyébként szolgálati időnek minősül.

A jogosultsági idővel kapcsolatban további szigorító rendelkezéseket tartalmaz a jogi szabályozás, mely két csoportra, a munkával, illetve a  gyermekneveléssel szerzett jogosultsági időre jogosultsági időre osztja azt.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben példákon keresztül mutatjuk meg, mely esetben lehetséges 40 év szolgálati idő után nyugdíjba vonulni, és mikor kell még "ráhúzni" a munkavállalónak!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szolárkezelő egyéni vállalkozó támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Kapott támogatás katabevétel-e?

Szipszer Tamás

adószakértő

Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close