hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Özvegyi nyugdíj, árvaellátás: ettől is függ

  • Molnár László

Vannak helyzetek, amikor a nyugdíjas évek szolgálati időnek minősülnek, vagyis befolyásolják meghatározott járandóságok, ellátások mértékét.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (továbbiakban: Tny.) értelmében a rokkantsági nyugdíj, rokkantsági ellátás folyósításának időtartama a nyugdíj megállapításánál szolgálati időként nem vehető figyelembe, már csak azért sem, mert erre az időtartamra nyugdíjjárulék fizetése sem történik.
Kivétel ez alól a hozzátartozói nyugdíjra jogosultság megállapítása, számítása (például özvegyi nyugdíj, árvaellátás).

Mi indokolja a főszabálytól való eltérést?

A hozzátartozói nyugdíj (özvegyi nyugdíj) kezdetek óta annak a nyugdíjnak valamely százaléka, amely a jogszerzőt halála időpontjában saját jogú nyugdíjként megillette, vagy megillette volna.

Ha valaki még az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése, tehát a nyugdíja megállapítása előtt elhalálozott, kiszámították az általános szabályok szerint a nyugdíját (mintha rokkant nyugdíjas lenne), s ennek valahány százalékát folyósították hozzátartozói (özvegyi) nyugdíjként.

Magyarországon azonban a rokkantsági nyugdíj (baleseti rokkantsági nyugdíj) 2012. január 1-jétől megszűnt, a rokkantsági nyugdíjra vonatkozó szabályok hatályon kívül helyezésre kerültek. Ennek megfelelően ma már „rokkantsági nyugdíjasként meghalni” nem lehet, mint ahogy nem lehet megállapítani rokkantsági nyugellátást sem.
OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mi befolyásolja a rokkantsági ellátás és közvetve a hozzátartozói ellátások mértékét!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Német jövedelem, magyar kft.

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Helyi adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Családi gazdaság támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs