hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Öregségi nyugdíj mellett kapható-e egyéb hozzátartozói ellátás?

  • adozona.hu

Rokkantsági ellátásban részesülő személy öregségi nyugdíjkorhatára betöltésekor kaphat-e hozzátartozói ellátásokat? Az Adózóna olvasójának kérdéseire Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Rokkantnyugdíjas (1955-ben született) 2012. január 1-jétől rokkantsági ellátást kap, mellette hozzátartozói ellátást is kapott. Közben – 2013-ban – kapott a két ellátás mellett ideiglenes özvegyi nyugdíjat, amit 2014-től nem kap. Ha 2019-ben kéri az öregségi nyugdíjazást, akkor továbbra is részesül hozzátartozói ellátásban, és feléled az özvegyi nyugdíj, mert nem telt el 10 év az élettárs halála óta? Kaphatja az öregségi nyugdíjat, a hozzátartozói ellátást és özvegyi nyugdíjat együtt? Mikor rokkantnyugdíjas lett, 21 év 25 nap szolgálati időt vettek figyelembe nála. 2012-től 4 órában dolgozik, a mindenkori garantált bérminimum 4 órára eső munkabéréért. Ha kevesebb lesz az öregségi nyugdíja, mint a mostani rokkantellátás, mondhatja azt, hogy nem kéri az öregségi nyugdíjat, vagy csak az választhat, aki 1954. december 31. előtt született?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A megkeresése szerint 2012. január 1-jétől rokkantsági ellátásban részesül, valamint hozzátartozói ellátásban is részesült. Mivel nem közölte pontosan, hogy milyen jogcímen kapta a hozzátartozói ellátást csak vélelmezni tudom, hogy árvaellátást kapott, mert a levele szerint 2013-tól 2014-ig elhunyt hozzátartozója után ideiglenes özvegyi nyugdíjban részesült. Hozzátartozói nyugellátást pedig özvegyi nyugdíj, szülői nyugdíj vagy árvaellátás jogcímen lehet megállapítani.

Ha a hozzátartozói ellátása árvaellátás volt, úgy vélelmezem, hogy azt megváltozott munkaképességére tekintettel kapta, ezért amennyiben a megváltozott munkaképessége – egészségi állapota legfeljebb 50 százalékos – továbbra is fennáll, az árvaellátás megilleti függetlenül attól, hogy Ön rokkantsági ellátásban, vagy öregségi nyugdíjban részesül.  

Ami az özvegyi nyugdíj feléledését illeti, mivel az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követő 10 éven belül Ön betölti az irányadó nyugdíjkorhatárát – 64 életév – Ön jogosult lesz özvegyi nyugdíjra is, melynek megállapítását külön kérelmezni kell a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságától. Az árvaellátás folyósítását az a tény sem befolyásolja, hogy az adott személy ezen ellátása mellett özvegyi nyugdíjban és rokkantsági ellátásban, vagy öregségi nyugdíjban is részesül.

Javaslom, hogy az öregségi nyugdíj megállapítása iránti igénye előterjesztésekor jelezze, hogy a nyugdíj megállapítását kizárólag abban az esetben kéri, ha annak összege magasabb lesz, mint a jelenleg folyósított rokkantsági ellátása összege, ily módon lehetősége nyílik választani a két ellátás összege között.

Olyan választási lehetősége viszont nincs, hogy a rokkantsági ellátása összege a nyugdíjkorhatára betöltése napjától, azonos összegben, de már öregségi nyugdíjként kerüljön továbbfolyósításra. Ezzel a választási lehetőség ugyanis kizárólag azok az 1955. előtt született rokkant ellátott személyek élhetnek, akik 2012. előtt már rokkantsági nyugdíjban részesültek, majd ez az ellátásuk 2012-től azonos összegben, de már rokkantsági ellátásként került továbbfolyósításra a reájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatáruk betöltéséig.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi adómentes csomagküldő

Nagy Norbert

adószakértő

Svájci munkaviszony tagi jogviszony esetén

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close