hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ők jogosultak rehabilitációs, rokkantsági ellátásra vagy járadékra

  • Winkler Róbert

A rokkantsági ellátórendszer 2012. januártól történt reformját követően rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugellátás, rehabilitációs járadék, rendszeres szociális járadék, valamint átmeneti járadék megállapítására már nincs lehetőség. Összefoglaltuk, hogy ettől az időponttól milyen ellátásokra lehetnek jogosultak a megváltozott munkaképességű személyek.

Az új ellátási formákat a 2012. január 1-jétől hatályos megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (a továbbiakban: Mmtv.) törvény tartalmazza, mely szabályozza az egészségi állapottól függően igénybe vehető pénzbeli ellátásokat.

A 2011. december 31-éig hatályos a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény által szabályozott rokkantsági nyugdíjrendszerben rokkantsági nyugellátást, az egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén, annak a személynek lehetet megállapítani, akinek az egészségkárosodása mértéke legalább 50 százalékos mértékű volt, és a rehabilitációs szakértői szerv szakhatósági állásfoglalása alapján rehabilitációja nem volt javasolt. Azon személyek esetében, akik az 50 százalék mértékű egészségkárosodásuk mellett rehabilitálható minősítést kaptak, rehabilitációs járadék megállapítására nyílt lehetőség.
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, az új ellátórendszerben mitől függ a rokkantsági ellátás típusa!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás újraszámolása

Széles Imre

tb-szakértő

Táppénz

Széles Imre

tb-szakértő

Jogutódlás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close