hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjba készül? Ezt teheti, ha nem egyeznek az adatai

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Ismeri a majdani nyugdíjához szükséges adatokat; a szolgálati idejét, az elmúlt évtizedekben kapott keresetét? A nyugdíjbiztosítási szervek megkezdték az 1955–1959 között születettek kiértesítését a nyilvántartásukban szereplő adatokról. Összefoglaltuk, mit kell tennie annak, aki egyetért ezekkel az adatokkal, és mi a teendője annak, aki szerint ezek kiegészítésre, javításra szorulnak.

A nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban található, nyugdíjjogosultságra jogosító biztosítási idők igazolására 2013. január 1-éig kizárólag az adott személy kérelmére kerülhetett sor. Az előzőekben említett szolgálati idő elismerési kérelem jogintézményét 2013. január 1-jétől felváltotta az úgynevezett adategyeztetési eljárás, melynek részletes szabályait a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 96/B–96/D §-ai tartalmazzák.

Az új eljárás célja, hogy a biztosítottakkal előzetesen, jóval a nyugdíjazásuk előtt egyeztessék a nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartásban szereplő jogviszonyaikra vonatkozó adatok, továbbá beépítsék a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásba azokat az adatokat, amelyek eddig a munkáltatók adatszolgáltatási kötelezettségének teljesítése elmaradása miatt nem szerepeltek benne.

Ezen új eljárás során jegyzik be azokat a jogviszonyokat is a nyilvántartásba, melyeknek a bejelentésére a korabeli szabályozás nem írt elő kötelezettséget. Ilyen adat például a katonai szolgálatban töltött idő, illetve a 1998. január 1-jét megelőzően felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán folytatott tanulmányi idő.
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mit tehet, ha hiányosak vagy nem stimmelnek az adatok!
Számítsa ki időskori járandóságát nyugdíjkalkulátorunkkal!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kiküldetésnél használt üzemanyagár

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Elektromos autó – norma

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs