hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjba készül? Ezt teheti, ha nem egyeznek az adatai

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Ismeri a majdani nyugdíjához szükséges adatokat; a szolgálati idejét, az elmúlt évtizedekben kapott keresetét? A nyugdíjbiztosítási szervek megkezdték az 1955–1959 között születettek kiértesítését a nyilvántartásukban szereplő adatokról. Összefoglaltuk, mit kell tennie annak, aki egyetért ezekkel az adatokkal, és mi a teendője annak, aki szerint ezek kiegészítésre, javításra szorulnak.

A nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban található, nyugdíjjogosultságra jogosító biztosítási idők igazolására 2013. január 1-éig kizárólag az adott személy kérelmére kerülhetett sor. Az előzőekben említett szolgálati idő elismerési kérelem jogintézményét 2013. január 1-jétől felváltotta az úgynevezett adategyeztetési eljárás, melynek részletes szabályait a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 96/B–96/D §-ai tartalmazzák.

Az új eljárás célja, hogy a biztosítottakkal előzetesen, jóval a nyugdíjazásuk előtt egyeztessék a nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartásban szereplő jogviszonyaikra vonatkozó adatok, továbbá beépítsék a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásba azokat az adatokat, amelyek eddig a munkáltatók adatszolgáltatási kötelezettségének teljesítése elmaradása miatt nem szerepeltek benne.

Ezen új eljárás során jegyzik be azokat a jogviszonyokat is a nyilvántartásba, melyeknek a bejelentésére a korabeli szabályozás nem írt elő kötelezettséget. Ilyen adat például a katonai szolgálatban töltött idő, illetve a 1998. január 1-jét megelőzően felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán folytatott tanulmányi idő.
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mit tehet, ha hiányosak vagy nem stimmelnek az adatok!
Számítsa ki időskori járandóságát nyugdíjkalkulátorunkkal!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész értékesítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyam kiva elszámoló bevallásban

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Nyugdíjas tag jövedelme

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31